Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

На живо: Ситуацията в Украйна загрубява

На живо: Ситуацията в Украйна загрубява

Киев. Постигнатото примирие между властта и опозицията в Украйна продължи едва няколко часа, след което насилието на майдана отново ескалира. Жертвите също се увеличават и вече не е ясно, колко са убитите и колко ранените в обявения от президента ден на траур в четвъртък.

Външните министри на Европейския съюз се договориха да бъдат наложени санкции срещу отговорните за насилието в Украйна, съобщи италианският външен министър Ема Бонино. Според думите й, цитирани от Ройтерs, мерките включват забрана за издаване на визи и блокиране на банкови сметки и активи.

Дипломатически източник на агенцията допълва, че се налага и ембарго за внос в Украйна на въоръжение и оборудване за части за борба с безредиците.

"Решението е да се продължи много бързо, в следващите няколко часа, с налагане на забрана за визи и замразяване активите на извършилите насилие", каза още Бонино.

Конкретни имена още не са посочвани, но се предполага, че първите сред тях ще бъдат отговорните лица, за чиято оставка настоя в четвъртък опозицията - министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко и главният прокурор Виктор Пшонка.

В специална декларация на Белия дом се заявява: "Разгневени сме от кадрите с това как украинските сили за сигурност стрелят с автоматично оръжие срещу собствения си народ. Настояваме президента Янукович незабавно да оттегли тези части от центъра на Киев и да уважава правото на мирен протест, както и призоваваме протестиращите да се държат мирно."

Говорителят Джей Карни още веднъж повтори призива на САЩ да не бъде въвличана украинската армия в конфликт, който може да бъде уреден с политически средства. "Употребата на сила няма да реши кризата - нужни са ясни стъпки за прекратяване на насилието и започване на смислен диалог, които да намалят напрежението и да отговорят на тревогите на украинците."

"Решително осъждаме действията на радикалните екстремисти, които носят основната отговорност за насилието. Отново настояваме лидерите на площада незабавно да спрат кръвопролитието и да продължат търсенето на мирен изход от кризата без заплахи и ултиматуми. Ситуацията може и трябва да бъде разрешена единствено в рамките на конституционните правомощия на действащата украинска власт."

Последните събития в Киев и все по-широкото използване от страна на екстремистите на огнестрелно оръжие показват, че става дума за опит за държавен преврат и силово завземане на властта, заяви официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Междувременно съветът на външните министри заседава в Брюксел и се очаква да вземе решение за санкции срещу режима. Трима европейски външни министри пристигнаха в Киев в опит да посредничат в успокояването на положението.

Снимки от продължаващата криза в Киев.


Видео със стрелбата на снайперистите - в края на статията.

21:47 Журналисти съобщават в Туитър, че протестиращите са окупирали летището в Киев заради информация, че депутати и приближени на президента се канят да напуснат страната. По-рано прес деня Виктор Янукович отрече, че синовете му са напуснали страната.

20:25 - Виктор Янукович е заявил пред представителите на ЕС, че е съгласен на ранни избори през 2014, предаде Ройтерс, цитирайки премиера на Полша Доналд Туск.

20:15 - ЕС е наложил ембарго за внос в Украйна на въоръжение и оборудване за части за борба с безредиците.

19:39 - Според информация на медицинските власти в Киев загиналите до момента са 67, като жертвите само от 6 часа сутринта на 20 февруари са 39.

19:08 - Италианският външен министър Ема Бонино е казалa, че ЕС e решил да наложи визови забрани и замразяване на активите на тези, които са отговорни за насилието в Украйна, предаде Ройтерс.

19:05 - Външните министри на Германия, Франция и Полша продължават преговорите в Киев и според "Шпигел онлайн" виждат шанс за предложения от тях компромисен план.


Тримата са предложили пътна карта за излизане от кризата, която включва създаване на преходно правителство, конституционна реформа и определяне на дата за извънредни парламентарни и президентски избори. Президентът Янукович и опозицията още не са утвърдили плана.

18:21 - Белият дом призова полицията веднага да се изтегли от центъра на Киев.

17:11 - Външните министри на Полша, Германия и Франция ще останат в Украйна, за да продължат преговорите с управлявашите и опозицията.

16:50 - Президентът на Русия Владимир Путин е разговарял с президента на Украйна Виктор Янукович, съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Путин е предложил да изпрати в Киев руски посредник, който да участва в преговорите с опозицията.

Междувременно се появява информация, че силите на реда масово използват огнестрелни оръжия срещу протестиращите. Съобщава се за над сто загинали. Вътрешното министерство на Украйна съобщи, че 67 полицаи са били пленени от "бунтовниците".

16:42 - "Банковата система e на прага на колапс, опашки от стотици хора отчаяно се опитват да теглят пари", пише Кал от Севастопол.

Хаосът в Киев се усеща от съседните валути, предаде Ройтерс. Полската злота спадна с половин процент спрямо еврото, а подобна е и ситуацията в Унгария и Румъния. Руската рубла удари най-ниското си ниво спрямо еврото.

16:10 - Полицейските служители в Киев са получили разрешение да използват оръжие, предаде Ройтерс, позовавайки се на действащия вътрешен министър Виталий Захарченко. В същото изявление министърът обвини "радикални елементи" за бунтовете в столицата.

15:52 - Съветниците в Транскарпатия, западния регион на Украйна, са обявили "зона, свободна от управлението на Янукович".

15.32 - Протестиращите са блокирали три от седемте пропусквателни пункта с Полша, предаде UNIAN.

15:30 - "8 тела на загинали са изложени на улицата. Страната е в шок" @bbc

14: 53 „Снайперистите отстрелват протестиращи един след друг, хората падат като круши, куршумите пробиват каски и брони", съобщава журналистът от руския вестник „Комсомолская правда" Дмитрий Щешин.

14: 40 – Кметът на Киев напусна управляващата Партия на регионите на Янукович.

14: 37 – Очевидци съобщават, че снайперистите стрелят по лекари, които помагат на ранените на площад „Независимост".

14: 35 – По данни на Агенция Франс прес от началото на седмицата са убити най-малко 54 души. За четвъртък данните варират между 20 и 35 загинали в Киев.

14: 32 – Двама украински олимпийци се отказаха от Сочи в знак на солидарност с протестиращите в Киев. Това е скиорката Богдана Матсоцка и баща й, който е неин треньор, Олег Матсоцки.

14: 09 – Около 50 демонстранти са блокирали жп-линията пред влак, превозваш подкрепления от Днепропетровск към Киев. Влакът с 10 вагона трябва да превози 500 служители в парашутните войски до столицата.

13: 56 – Великобритания привика украинския посланик заради случващото се в Киев, съобщи външното министерство в Лондон.

13: 29 – Опозицията и най-малко десетима депутатите от управляващите искат извънредно заседание на парламента и ограничаване на президентската власт.

13: 24 – Планираните от ЕС и САЩ санкции са неприемливи и само ще влошат конфронтацията. Те са опит за изнудване, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

13: 11 – Снайперистите продължават да стрелят от покрива на хотел „Украйна", броят на убитите се увеличава, съобщи кореспондентът на Guardian

13: 04 – Представител на парламента на автономната република Крим не изключи възможността Украйна да се разцепи. Според него „нещата отиват натам".

12: 46 – Тринадесет от жертвите досега са отстреляни от снайперисти, твърди Интерфакс.

12: 30 – Влакове с воннослужещи се придвижват към Киев от Кременчук, съобщи сайтът Правда.

12: 22 – Това е най-мащабната употреба на насилие в последната европейска история, твърди полският външен министър Радослав Шикорски.

12: 18 – Жертвите на майдана са най-малко 21 души, предаде Reuters.

12: 11 – Янукович: „Протестиращите искат да нападат. Работят организирано. Те искат да убиват".

12: 09 - „Докато по улиците на Киев отстрелват хора, ЕС още обсъжда как да обмисли какво да предприеме" - МаксимТъкър, Амнести Интернешънъл, Twitter

Истински куршуми


Броят на жертвите вече е трудно да бъде проследен. Според очевидци са поне седем, според Reuters - 15, а BBC съобщи за 21 души към обяд. Стотици демонстранти успяха да се въоръжат и между двете страни се провеждат престрелки.

Беркут вече използват снайперисти и стрелят по протестиращите с огнестрелно оръжие. В сряда МВР твърдеше, че се използват само халосни патрони. Според информацията властите транспортират към столицата още въоръжение.

Междувременно тайните служби започнаха антитерористична акция на територията на цялата страна. В сряда към бунта в Киев се присъединиха и други градове в западната част на страната. В Лвов демонстрантите окупираха сгради на властта, сред които на полицията и прокуратурата, а от дни е блокиран и един от граничните пунктове с Полша.

Непреклонен Янукович


Президентът Виктор Янукович не дава сигнал, че е склонен на отстъпки и обвини опозицията, че предложеното примирие е било единствено с цел печелене на време, за да могат да мобилизират въоръжени групи на площад „Независимост".

Парламентът отмени заседанията си за четвъртък и петък, а сградата, както и тази на правителсвото беше евакуирана. Предния ден се появи информация, че 26 депутати от управляващата Партия на регионите на Янукович са избягали от сраната с чартърен полет.

Европейски усилия


Германският минисър на външните работи Франк – Влатер Щайнмайер пристигна в украинската столица в опит да посредничи. Заедно с него са полският и френският му колеги Радослав Шикорски и Лорен Фабиус. Те се срещнаха с опозицията, предвождана от Виталий Кличко, а в последствие и с Янукович.

Очаква се те да отпътуват за срещата на външните министри от Европейския съюз в Брюксел, но информациите кога ще се случи това са противоречиви.

Във видеоканала YouTube беше публикувано видео, на което се вижда как силите за сигурност стрелят по хора в центъра на Киев. Те не са в тълпа и не отвръщат на огъня. За да гледате кадрите е необходимо да влезете в профила си в YouTube. Стандарт Нюз предупреждава, че те не са подходящи за непълнолетни и хора със слаба психика.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе