Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Жертви и сблъсъци в Тайланд

Жертви и сблъсъци в Тайланд

Банкок. Антиправителствените протести в Тайланд породиха изключително напрежение. В сблъсъците по улиците на Банкок загинаха петима души, а над 50 бяха ранени.

Най-голям изблик на насилие имаше в района на стадиона Раджамангал, където в събота вечерта привърженици на правителството организираха митинг в подкрепа на министър-председателя Инглук Шинаватра. Опозиционно настроени студенти атакуваха автобус, който караше участници за митинга. Автобусът бе замерян с камъни, в сблъсъците между двата лагера, продължили до сутринта, загинаха пет души, десетки бяха ранени. На сутринта полицията изведе от кампуса на близкия университет Рамкамахаенг скрилите се там студенти, опасяващи се от разправа на проправителствените демонстранти. Водачите на привържениците на правителството, на така нареченото движение на "червените ризи", бяха принудени да отменят свой митинг, за да не изострят напрежението.

В неделя опозицията в Тайланд започна мащабна акция под лозунга за сваляне на "режима на Таксин". Таксин Шинаватра е бившият премиер, който е в изгнание, но все още играе важна роля в политиката. Премиер е сестра му Инглук Шинаватра.

Демонстранти са заели територии около министерствата на финансите, вътрешните работи, труда, търговията. Окупиран е и Департаментът за връзки с обществеността на правителството, в който се намира радиостанция. Частично или изцяло е блокирана работата на някои държавни телевизии. Лидерът на уличните протести Сутеп Таугсубан призова за блокиране на всички държавни учреждения, така че в понеделник те да не могат да започнат работа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе