Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ад в Италия: 20 жертви в челен удар на два влака (ОБЗОР)

Ад в Италия: 20 жертви в челен удар на два влака (ОБЗОР)

Грешка на машинист или на компютър отговорна за катастрофата

Адска катастрофа между два влака в Италия завърши с най-малко 20 жертви и десетки пострадали, съобщи Би Би Си. Челният сблъсък е станал на участък с единична жп линия, в района на южния град Бари.

Двата влака са се движели с висока скорост, когато се ударили на прав участък между градовете Андриа и Корато. Сблъсъкът бил толкова силен, че предните вагони се врязали един в друг и са почти унищожени. От общо осемте вагона в двете композиции, на снимките се виждат едва четири. По думите на кмета на Корато Масимо Мацили разрушението е толкова голямо, все едно е паднал самолет.

Оцелели очевидци разказаха за ужаса, който настанал след сблъсъка. Телата на жертвите били навсякъде, а ранени хора пищели за помощ. Най-малко 18 от пострадалите са в тежко състояние, съобщиха вчера италианските власти. "Има 20 жертви и четирима ранени в критично състояние. Ситуацията все още е в развитие. Имаме нужда от кръв нулева група в болниците в Андриа и Барлета", съобщи вчера следобед зам.-губернаторът на провинция Бат Джузепе Корадо. Междувременно спасителни екипи се опитваха да освободят десетки пътници, заклещени между останките от деформираните вагони. Сред спасените имало малко дете, което било откарано в болница с хеликоптер.

Катастрофата е станала около 11,30 ч местно време вчера, като до снощи не бе изяснено какво точно я е предизвикала. Версиите бяха за човешка грешка или грешка в компютърната система, която регулира движението на влаковете. Италианските медии съобщават, че сблъсъкът е станал в район, където жп линията е единична. За безпрепятственото движение там е необходимо влаковете да се изчакват на съседните гари. По линията минават 200 влака всеки ден.

Заради катастрофата премиерът Матео Ренци е отменил посещението си в музей в Милано и се е върнал в Рим, съобщиха от канцеларията му.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе