Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Две жени в битка за Рим

Две жени в битка за Рим

Новият кмет ще поеме град с 13 млрд. евро дългове

Италианците гласуваха в неделя на първия тур на местни избори, които са важен тест за премиера Матео Ренци. Загубите в основните крепости на Демократическата партия може да навредят на министър-председателя, докато той се бори да осигури икономически растеж и повече работни места, коментират местните медии.

Две дами се борят за кметския пост на Рим, който никога досега не е бил управляван от жена. Антиевропейското движение "Пет звезди", водено от комика Бепе Грило, има много силна кандидатура в лицето на 37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи. "Пет звезди" за пръв път изпреварва по популярност партията на Ренци. Жена е и другата фаворитка за кмет на столицата - Джорджа Мелони, подкрепяна от "Северната лига". Борбата между тях може би се реши на втория тур, който ще бъде на 19 юни.

Партията на Ренци е основната политическа сила в страната, но подкрепата за нея намалява в последната година, пише "Ройтерс". Кандидатът, зад когото застава премиерът е Роберто Джакети.

Новият кмет на Рим ще поеме град, чийто дългове - над 13 млрд. евро, са 2 пъти повече от годишния му бюджет, посочва Би Би Си. Столичани са разочаровани от дупките по пътищата, боклука и големият дефицит на обществен транспорт.
Демократите вероятно ще победят в Торино и имат шанс в Милано, но ще бъде изненадващо, ако спечелят Рим и Неапол.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе