Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Желязната Ерна оглави Норвегия

Желязната Ерна оглави Норвегия

Осло. Характеристиката Желязна лейди отдавна вече не е патент само на знаменитата в миналото Маргарет Тачер. През последните години в политиката на много цивилизовани страни също се появиха жени, които с делата си заслужиха да бъдат наричани така. Сред тях е и Ерна Солберг от Норвегия. Тя спечели парламентарните избори и през следващите години ще седи на премиерското кресло в Осло.

52-годишната г-жа Солберг стана вторият в историята на Страната на викингите жена министър-председател след г-жа Гро Харлем Брундланд и първият от 90-те години на миналия век премиер от Консервативната партия. Названието си Желязна лейди тя спечели, когато беше министър в коалиционен кабинет в периода 2001-2005 г. Ерна Солберг много прилича на германския канцлер Ангела Меркел. Солберг или, както я наричат сънародниците - Желязната Ерна, е почитател на Меркел и я смята за "жена за пример". В миналото и двете дами са се сблъсквали с харизматични лидери на левоцентристки партии - Йенс Столтенберг в Норвегия, както и Герхард Шрьодер в Германия. И Меркел, и Солберг са започнали политическата си кариера с ниски постове в партиите си. Защото Ерна Солберг произхожда от западния край на Норвегия, а не от столицата Осло. Ангела Меркел пък влиза в политиката на територията на бившата ГДР, след което обаче става лидер на цяла обединена Германия. И двете успяват да се преборят с опонентите си на политическата сцена. Солберг набра за изборите значителна преднина пред управлявалата осем години Норвегия Работническа партия на бившия премиер Йенс Столтенберг.

Ерна Солберг е родена на 24 февруари 1961 г.

Родното й място е Берген, където тя расте в семейството на консултант в "Берген спорвей" (компанията, която обслужва трамваите в града), а майка й е служител в офис. Ерна има две сестри.

В ученическите си години девойката трябвало да се бори, за да се справи с дислексията, която и пречела да поставя точните думи в изреченията. Докато полагала усилия да се справи с този проблем, тя не се отчайвала и била много активна и общителна. Затова още в гимназията нейните лидерски качества били оценени и тя била избрана в ръководството на Съюза на учениците в Норвегия през 1979 г. Същата година тя участвала в национални благотворителни кампании.

Пред 1986 г. завърша социология, политически науки, икономика и статистика в Бергенския университет. По това време я избират и за лидер на организацията на Студентския съюз на Консервативната партия в Берген. След завършване на университета тя се омъжва за Синдре Финес, с когото имат две деца. Политическата и кариера тръгва от поста заместник-председател на Градския съвет на Берген, който заема в продължение на два мандата през 80-то години на миналия век.

През 1994-1998 г. става лидер на Асоциацията на жените, привърженички на Консервативната партия. За първи път я избират за депутат в Стортинга (норвежкия парламент) през 1989 г., след което заради активната и парламентарна дейност я преизбират пет пъти за депутат. Твърдата и последователна политика й спечелва псевдонима Йерн Ерпа, т.е. Желязна лейди на норвежки език.

През 2001-2005 г. премиерът Кйел Магне Бондевик я включва в кабинета си като министър на местата власт и регионалното развитие. През този период тя е и заместник-председател на Консервативната партия, начело на която застава през 2005 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе