Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Жълта жилетка в Нотр Дам по време на пожара?

Жълта жилетка в Нотр Дам по време на пожара?

Огънят, опустошил емблематичната катедрала "Нотр Дам“ в Париж, безспорно е една от най-големите национални катастрофи за Франция. Ново видео от фаталните за паметника на културата моменти обаче, хвърля нова светлина върху цялата ситуация. На кадрите се вижда как мъж, облечен в черно и носещ светлоотразителна жилетка, се разхожда необезпокоявано по терасата на последния етаж в църквата минути след началото на огнената стихия. Жълта жилетка, пише БЛИЦ.

Спекулациите веднага тръгнаха из цялото интернет пространство - като добре смазана машина за пропаганда – "Жълтите жилетки запалиха катедралата "Нотр Дам“. И това е очаквано. А може би дори манипулирано. Движението на „Жълтите жилетки“, което за пети пореден месец не сприра да иска оставката на правителството и в частност на президента Еманюел Макрон, се разраства с всяка изминала седмица на протест по улиците на Париж. Макар на моменти участниците в шествията да са прекалено агресивни, техните искания всъщност са логични, а самото движение постепенно ескалира в проявата на първото в модерната история гражданско движение против аристокрацията. Такова, каквото де факто би могло да промени статуквото.

И това определено плаши мнозина. На този етап не бива да правим сравнения с палежа на Райхстага в Германия, чрез която операция под фалшив флаг Хитлер се бетонира на власт до смъртта си и края на най-кървавата в историята на човечеството война през 1945 година. Ала определено в кадрите нещо изглежда подозрително. Най-важно в случая е да си зададем прост въпрос. Ако наистина някой привърженик на "жълтите жилетки“ е извършил палеж, то би ли той нахлузил светлоотразителна жилетка, докато го прави? Би ли рискувал цялата кауза, която толкова много обича, за едното показно. Защото ако записът е автентичен, то той буквално погребва "жълтите жилетки“.

Отговорите на тези въпроси и заключенията от тях оставяме на читателите. Но е факт, че дори и в този ранен етап от разследването, има сведения, че пожарът в катедралата Нотр Дам в действителност е следствие на умишлен палеж. Въпросът, разбира се, е кой би спечелил най-много от подобно деяние? Жълтите жилетки или техните противници?

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе