Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Спешната медицинска помощ е огледало на здравеопазването

Спешната медицинска помощ е огледало  на здравеопазването

На 19 октомври - Деня на св. Иван Рилски - Чудотворец и преди връчването на Наградата "Лекар на годината"  встрани от професионалния празник, за актуалните предизвикателства пред здравната система, заплащането на медиците и цената на клиничните пътеки - председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Българският лекар е на европейски ниво. Не така обаче стоят нещата по отношение на материалното състояние и възрастовия състав. Средната възраст на лекарите в България е над 50 години и тази информация я потвърждаваме от няколко години. В регистъра на БЛС лекарите в момента са 32 000, но над 54% от тях са над 50 години, 80% от личните лекари са над 60 години и това означава, че до 5-6 години цели региони ще останат без лекари". Това заяви д-р Иван Маджаров.

Той е категоричен, че сега трябва да бъдат взети спешни мерки   и най-късно - до следващата година не само за заплащането на  работещите в спешните центрове и в извънболничната и в болничната помощ, но и за начина, по който се обучават още като студенти медиците и договорите, които им се предлагат за финансиране срещу доброволно заявено желание за работа. Тези задачи стоят пред новата власт. 

"За съжаление, вероятно ще се стигне до приемане на конюнктурен бюджет от новия Парламент, който аз нямам очакване да бъде обвързан с политики за справяне с кадровата криза, с политики, водещи до подобрение на структурата на здравеопазването. Бюджетът трябва да даде възможност на системата да продължи да функционира, без да въвеждаме нови мерки за справяне с проблемите, но се надявам поне това да свършат", заяви д-р Маджаров.

По думите му, огледало за здравеопазването в страната е спешната медицинска помощ. Тя е като добрата армия за отбраната на държавата или  като добре подредената и подготвена структура на МВР.

БЛС предлага 18%-но увеличение на клиничните пътеки, поради възможностите на НЗОК до края на годината. То трябва да бъде факт от 1 септември със задна дата, заяви д-р Маджаров. 

От държавна гледна точка е много важно да не бъде допуснато закриване на областна болница, която е единствена за региона - Ловеч, Силистра, Добрич, Смолян и т.н.  А там, където те са повече обаче  и където населението е осигурено, това не е толкова страшно и не трябва да се преследва спасяването на всяка болница, която си има директор.

Цялото интервю - от звуковия файл: 

БНР подкасти: В центъра на системата Електронните рецепти: Да, но не на всяка цена В центъра на системата Д-р Иван Маджаров: Здравеопазването не е разменна монета между партиите В центъра на системата Д-р Иван Маджаров: Тормозът над лекарите е провал на дигитализацията

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе