Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Омар Зайед най-вероятно е бутнат от третия етаж

Омар Зайед най-вероятно е бутнат от третия етаж

Палестинецът, чийто труп бе открит тази сутрин в задния двор на посолството на Палестина в София на бул. "Джеймс Баучер" най-вероятно е бил бутнат от третия етаж на сградата. Това е една от версиите, по които работят разследващите от СДВР. Палестинското посолство е разрешило на българските власти да разследват случая, понеже инцидентът е станал на територията на Палестина.

Според дипломати тялото е на Омар Зайед, който се е укривал в амбасадата. Омар Зайед живее в България от 1994 г., на 15 ноември е получил разрешение за временно пребиваване в страната ни, заяв главният прокурор Сотир Цацаров. През януари тази година от Израел е получена молба за екстрадиция във връзка с продължаването на излежаването на доживотна присъда за убийство на израелски военно служещ. ВКП е решила с постановление от 14 декември 2015 г. Зайед да бъде задържан и и да бъде изправен пред съда за процедура по екстрадиция. Оттогава палестинецът се издирва, но местоположението му е било неизвестно.

Според документите за екстрадиция Омар Зайед е осъден на доживотен затвор на 29 декември 1986 г. ,за това,у че на 15 ноември същата година е убил израелски войник. Той влиза в затвора в Израел. На 26 април 1990 г. влиза в болница, а на 21 май е установено, че е избягал. 26 години по-късно Израел научава, че е в България и подготвя искане за връщането му.

Сигналът за открито тяло е подаден в 7,32 ч. на тел. 112 от служител на посолството. Според сигналът човекът е бил нападнат, но още диша. Пристигналите лекари обаче, установяват, че вече е мъртъв. В палестинското посолство липсва както физическа, така и техническа охрана, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Това означава, че на триетажната сграда няма монтирани камери.

Следствената група от СДВР, дошла на оглед, пък установила, че тялото на палестинеца е било преместено от оригиналното ясто, където е паднало.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе