Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС затръшва вратата пред президента

ЕС затръшва вратата пред президента

Какво ли не стори ЕС за Виктор Янукович? Какви ли негови прищевки не изпълни, какви ли реверанси не му направи, а той си играеше с него както намери за добре. Брюксел все съзираше някакъв лъч на надежда, че украинският президент все пак ще подпише дълго планираното споразумение за асоцииране и ще приобщи страната си към европейския проект. А самият Янукович поддържаше умело пламъчето на надеждата. Неговите действия обаче не бяха плод на колебание, а на тънки сметки. Украинският президент излъчваше своите двусмислени сигнали на точно премерени порции.

Той дълго си играеше на котка и мишка с ЕС. При това с успех, защото ЕС се остави да бъде воден за носа. Докато върховната представителка на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън се опитваше да посредничи между правителството и опозицията, Янукович изпрати специалните части срещу демонстрантите. Брюксел изтърпя и тази провокация. След завръщането си от Киев Аштън дори заяви, че Янукович възнамерявал да подпише споразумението. Това нейно изявление не беше от най-сполучливите. За да дойде сега и повратът - най-после ЕС поема инициативата и затръшва вратата под носа на украинския президент.

Близко до ума е, че в ЕК е имало остри спорове за прекратявяне на сътрудничеството с Киев. Споровете около решението на ЕС са напълно разбираеми, защото ЕС всъщност не желае да прекратява изцяло диалога си с Украйна. Масовите демонстрации в страната показват колко силен е копнежът на украинците за сближаване със Запада. Важно е да се знае още, че отказът от по-нататъшно сътрудничество не се отнася до страната, а лично до Янукович. ЕС не може повече да води диалог с него. Но Янукович е президент на Украйна, а ЕС не може да води междудържавни преговори с опозицията. Така на Брюксел не му остава нищо друго, освен да изчака как ще се развие вътрешнополитическата ситуация в Украйна и да подпомага исканията на опозицията.

ЕС, разбира се, не желае положението в Украйна да излиза извън контрол. Възможно е Янукович да преосмисли позицията си по споразумението за асоцииране с ЕС. И ако той действително покаже, че иска да води страната си в посока Европа, Брюксел трябва отново да отвори вратата за Украйна. Но не и преди това.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе