Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистренци готвят блокади на граничния пункт заради засиления трафик на камиони през града

Силистренци готвят блокади на граничния пункт заради засиления трафик на камиони през градаЖители на Силистра се оплакаха от денонощния тормоз, който са принудени да търпят поради драстичното увеличение на трафика на товарни автомобили през града. Стотици тирове минават всеки ден по улиците на път за ГКПП с Румъния. Проблемът съществува от няколко години, но през последните месеци напрежението ескалира. Потърпевшите излязоха на протест и заплашиха, че ако държавата не вземе мерки и не спре камионите, ще блокират границата всеки ден. 

Още в края на 2014 година гражданин, чийто жилищен блок се намира до бариерата на ГКПП, е изпратил сигнали до всички възможни институции, сред които Министерството на транспорта, МВР, Министерството на здравеопазването, Народното събрание, Агенция "Митници", Общината, Областния управител, екоинспекциите и националния омбудсман. Въпреки измерените тогава превишени нива на шум в дома му в нощните часове и до днес няма никаква реакция от институциите, освен протоколни писма с оправдание и препращане от една инстанция в друга.

Междувременно, след подмяната на канализацията по проекта за воден цикъл на Силистра, улиците по проблемното трасе са асфалтирани, с нови тротоари и маркировка, а хората се притесняват, че тоновете товари, които минават всекидневно през границата, ще повредят настилката и канализационната мрежа под нея.

От началото на тази година броят на превозните средства, преминали през граничния пункт Силистра, е нараснал три пъти. Причината е в  по-ниските такси на румънските превозвачи през реката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе