Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пътна полиция предупреждава за засилен пътен трафик преди празниците

Пътна полиция предупреждава за засилен пътен трафик преди празниците

От 18 до 21 часа тази вечер се ограничава движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа, съобщава Пътната агенция.

Мярката се предприема с цел повишаване безопасността, с оглед очаквания засилен трафик в предпразничните дни.

Засилен трафик се очаква днес в последния работен ден преди Коледа. Това налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост, напомнят от Пътната полиция. Полицейски екипи вече са разпределени по основните пътища заради очакваното голямо пътуване.

От МВР обещават полицейски патрули на всички изходи и входове на големите градове, както и по магистрали и междуградски пътища. От КАТ съветват хората да бъдат особено внимателни в участъците, където има съсредоточаване на пътни произшествия. Участъците Симитли-Кресна-Сандански, Капитан Андреево и Бяла-Русе.
Бойко Рановски, началник на КАТ "Пътна полиция":

Ще има засилено полицейско присъствие по всички основни пътни артерии в страната, както и на входно-изходните артерии на столицата и големите градове, тъй като се очаква много граждани да пътуват във връзка с чествания извън местата, където живеят. Всеки да бъде по-толерантен, по-внимателен, да спазва правилата, за да не изпадне в ситуация, в която ще си развали празниците.

Засилено ще бъде и полицейското присъствие след края на новогодишните празници в първите дни на 2015-та година. Причината - статистиката от предишни години сочи, че има случаи, в които водачите се качват зад волана не напълно изтрезнели, а това често води до тежки произшествия.

За предстоящите празничните дни БДЖ ще осигури над 10 хиляди допълнителни места в 127 влака, пътуващи по основните направления.

В готовност да откликнат на интереса на пътниците са и автобусните превозвачи.

Над 200 хиляди българи се очаква да пътуват за празниците. Все още има места за междуградските автобуси, които тръгват от Централната софийска автогара в различни направления за днес и за утре в следобедните часове. Това потвърди за "Хоризонт" председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова.

Топалова съветва пътуващите да не чакат последния момент, за да си купят билети, и напомни, че това може да стане и онлайн през сайтовете на автобусните фирми:

Не на всички фирми, но повечето фирми са пуснали извънредни автобуси и все още има места. За Силистра, за Варна, Шумен, Търговище, Омуртаг, за Пловдив, за другите градове – има места все още. За 24-ти декември сутринта е малко по-натоварено, но на обяд, след 12:00 часа вече има места и фирмите пътуват.

Само за тези два дни от Централната автогара в София към всички градове ще тръгнат общо 600 автобуса с повече от 30 000 пътници.

Повечето фирми вече имат онлайн закупуване на билети, затова няма смисъл да се ходи на автогарата. Съветваме хората да си вземат за отиване и за връщане, тъй като има наплив за 27-и за връщане, на 28-и е по-голям напливът и за 3-ти и 4-ти. Над 20 процента са намаленията за отиване и за връщане. Билети за пътуване в страната ще може да се купуват и в празничните дни, добави Галя Топалова и уточни кога Централната автогара в София няма да работи:

Всичките фирми работят и на празниците. Няма да пътуват само на 24-ти през нощта, когато е Бъдни вечер. На 31-ви до обяд ще има автобуси на автогарата. Към 7:00 часа я затварят и на 1-ви януари, вече сутринта, след 8:00–9:00 часа работи пак.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе