Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Защо Путин сменя 5 ключови министри?

Защо Путин сменя 5 ключови министри?

 

Няколко са причините за смяната на петимата министри на премиера Мишустин, смята политологът Константин Калачев, цитиран от газета.ру.

Той коментира рокадите в кабинета, които се очаква във вторник да бъдат гласувани от Държавната дума. С тях досегашният министър на строителството Владимир Явушев става пълномощен представител на Уралския федеративен окръг, а на неговото място сяда заместничката му Ирека Файзулина.

Транспортният министър Евгений Дитрих отива губернатор на Белгородската област, а мястото му заема шефът на „Аерофлот“ Виталий Савелев.

Новият министър на природните ресурси и екологията става Александър Козлов, който досега бе министър за развитието на Далечния Изток и Арктика, а овакантеното му място в досегашното ведомство попълва един от подчинените му - Алексей Чекунков, шеф на Фонда за развитие на Далечния Изток.

Единственият, който не получава нов пост, е досегашният министър на екологията Дмитрий Кобилкин, а най-знаковата рокада в кабинета е тази в енергетиката. Там дългогодишният шеф на ведомството Александър Новак става 10-ти вицепремиер, а мястото му заема Николай Шулгинов, който досега бе начело на "РусГидро".

Според политолога Калачев, промените в кабинета нямат характер на дълбока реформа или на неизпълнение на поставените задачи. Той твърди, че с назначаването на Новак за вицепремиер той ще се фокусира във взаимоотношенията с партньорите на международния пазар и ще представлява Русия в отношенията с тях.

Политиката в ресора енергетика ще остане напълно консервативна, тук става дума за повишаване на ефективността и качеството на управлението без да се сменя стратегията на развитие или приоритетите. Според мен нищо няма да се промени, освен това, че Александър Новак оттук нататък в голяма степен ще се посвети на въпросите, свързани с международните проекти, смята политологът.

Смените в кабинета са свързани с опитите на ръководството да уравновеси или да съхрани баланса на силите в правителството, смята политологът Абас Галямов. Той твърди, че Путин се стреми да съхрани и възстанови баланса между елитните групировки. На него му е принципно важно никой да не става прекалено силен или слаб, смята политологът.

По отношение на рокадите в транспорта, екологията и строителството, Галямов смята, че причината е една и съща:

„Трябваше да се махнат хората, които пречеха на Мишустин. Промените в кабинета показват, че премиерът е укрепил позициите си пред Путин, който е доволен от работата му“, смята политологът.

Той твърди, че президентът неслучайно е избрал и деня за промените. Те стават в първия ден, когато влиза в сила новия закон за избор на кабинет. В петък , 6 ноември, Путин подписа закона, който внася изменения в процеса на формиране на кабинета с поправки в Конституцията. Съгласно измененията, одобрението на кандидатурите на премиера, неговите заместници и министри вече се извършва от Държавната дума, а назначаването – от президента.

По-рано, вестник „Комерсант“ цитира думи на прессекретаря Дмитрий Песков, който заяви, че рокадите са само част от процеса на ротация. Той добави, че „кабинетът се конфигурира от премиера така, че той да може да изпълнява поставените задачи за текущия период“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе