Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Защо протестите водят до победа на Тръмп

Защо протестите водят до победа на Тръмп

 

Американският президент Доналд Тръмп има големи шансове да спечели нов мандат след протестите и вандализма, който се шири в цялата страна заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, пише коментатарът на Bloomberg Нийл Фергюсън.

Според него мнозина сравняват днешните събития с тези през 1968-ма година, когато страната настръхна след убийството на Мартин Лутер Кинг. По онова време страната изпитва сериозни трудности заради войната с Виетнам, сравними с тези от коронавируса сега. Тогава избухва и хонконгският грип, отнел живота на повече от 1 милион човека.

На този фон демократите твърдят, че положението на Тръмп е сходно с това на тогавашния президент Линдън Джонсън, който заради разделението на обществото след войната се отказва от нов мандат и отстъпва мястото на демократа Никсън. Това обаче е дълбоко погрешно, твърди Фергюсън, защото сегашните вандалски прояви и нестихващи протести отдалечиха вниманието на американците от неефективните мерки за предотвратяване на заразата.

Тръмп много по-добре от Джо Бадън знае как да се възползва от социалните мрежи. Освен това сегашният президент е много по-подготвен за справяне с икономическата криза от опонента си.

Предимство за Тръмп е, че няма трети кандидат. Не така е било по време на изборите през 1968-ма, когато кандидатът от Американската независима партия Джордж Уолъс е събрал рекордните за трета партия 13,5 процента.

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе