Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Защо командирът на A321 го приземи в царевичака

Защо командирът на A321 го приземи в царевичака

Било единственото правлино решение

Пилотът на катастрофиралия A321 в Московска област Дамир Юсупов разказа как е решил да приземи  лайнера в полето.

Юсупов отбеляза, че първоначално искал да се върне на летището, тъй като мощността на двигателя не била достатъчна за продължаване на полета.

Но когато видях, че вторият двигател също отказва, взех решение  да кацна в полето, казва той на пресконференцията.
Когато пилотът разбрал, че самолетът неизбежно ще се сблъска със земята, той се опитал да кацне  възможно най-меко.
„По-безопасно е да се приземи самолет без шаси, иначе може да се преобърне и последиците могат да бъдат по-лоши“, обяснил Юсупов решението си.

В същото време командирът на екипажа, който спасил 233 души, заяви, че не се смята за герой. Според него да приземи самолета в полето било единственото правилно решение.

Юсупов каза още, че се е обадил на жена си едва след евакуацията на всички пътници.
"Излязох, обиколих самолета, разгледахме външните повреди, уверих се, че всичко е на безопасно разстояние. Върнах се в пилотската кабина и оттам се обадих на жена ми", добави той.
Пилотът подчерта, че подготовката за полета се провела нормално и аварийни ситуации като тази, която се е случила, редовно се разработват на симулатори. "Следователно ние бяхме психически и професионално подготвени. Имаме симулатор в Екатеринбург, собствено училище за обучение на полетен персонал. Благодарение на тези умения успяхме да приземим успешно самолета", каза той.
Говорейки за плановете си  за бъдещето, Юсупов отбеляза, че инцидентът не обезкуражава желанието му да лети, но ще има нужда от почивка за известно време. Командирът на самолета благодарил също така на вторя пилот пилот, на екипажа, на пътниците.

Пътниците били евакуирани с помощта  на надуваеми рампи. След инцидента 75 души, включително 19 деца, потърсили медицинска помощ.
Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, а за разследването на инцидента е създадена специална комисия.
Както отбеляза прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, в близко бъдеще на пилотите на самолета ще бъдат връчени държавни награди.
Представител на Ural Airlines заяви пред РИА Новости, че самолетът не може да бъде възстановен.
Самолетът A321 Ural Airlines с 226 пътници и седем члена на екипажа на борда изпълнявал полет от Москва до Симферопол.
Веднага след излитането ято чайки се ударили в двигателите му, което довело до прекъсване на работата им. Пилотите решили спешно да кацнат в царевично поле край село Рибинское. Самолетът се приземил безопасно с изключени двигатели и приземен колесник.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе