Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Защо Борис Джонсън ликува

Защо Борис Джонсън ликува

 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ликува днес, след като консерваторите регистрираха една от най-големите си победи през последните десетилетия. Победата на Джонсън се основава на няколко фактора, твърди "Гардиън":

Брекзит

Многократното повтаряне от страна на премиера, че ще извади страната от Европейския съюз изглежда отговаря на насъбралата се умора в британското общество от липсата на решителност да се изпълни Брекзит.

Борис Джонсън се закани по време на предизборната кампания да разреши казуса бързо, въпреки че Великобритания се насочва към дълги търговски преговори и несигурност в края на 2020 г., когато преходният период ще приключи. Джонсън предупреди, че правителство на лейбъристите ще доведе до нов референдум.

Опростено послание

Посланието на торите беше много по-фокусирано от това на лейбъристите. Джонсън се концентрира върху по-практични неща като Брекзит и обещание за повече полицаи и медицински сестри. За сравнение лейбъристите излязоха с щедри обещания в много сфери на живота - от масова национализация до безплатен интернет и компенсиране на жените заради увеличаването на възрастта за пенсиониране. Концентрирането върху малък брой основни обещания помогна на Джонсън.

Предпазлива стратегия

Консерваторите излязоха с манифест с малко на ббпрой политически обещания като дребни данъчни промени и умерено увеличение на обществените разходи. Партията беше решена да избегне катастрофата на Тереза Мей през 2017 г., когато тя предложи непопулярна политика за социална грижа. Сега манифестът беше толкова предпазлив, че дори съдържаше обещания да не се правят някои неща.

 

Слабостта на Лейбъристката партия

Лейбъристкият вот спадна драматично в много райони. На някои места консерваторите не получиха толкова голяма подкрепа, но кандидатите на Джонсън спечелиха, защото традиционните лейбъристки избиратели изглежда са останали по домовете си или са гласували за партия "Брекзит".

Борис Джонсън

Кандидати заявяваха по време на кампанията, че докато Джереми Корбин е непопулярен, то има малко ентусиазъм и за Джонсън. Но Джонсън беше по-силен кандидат през кампанията в сравнение с май 2017 г., като на дебатите с Корбин не направи големи грешки. Склонният към гафове премиер също се придържаше към послание почти до края на кампанията. Освен това неговият рейтинг е значително по-висок от този на Корбин.      

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе