Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Защитават детското здраве

Защитават детското здравеБългарският имунизационен календар няма съществени разлики с имунизационните календари на големите западни държави, смята главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. В Силистра той направи презентация на тема "Ваксини и имунизации - ефективният начин да предпазим децата от заразни заболявания и техните усложнения".

През последните 10 години държавата въведе всички препарати, които се ползват в света, допълни д-р Кунчев. Търсят се възможности за създаване на система за реимбурсация на грипната ваксина за възрастни и за въвеждането на варицелна ваксина. Въпреки че болестта протича леко, заболеваемостта е висока. През миналата година са регистрирани 25 007 случая.

Според д-р Ангел Кунчев оформени са две групи, при които има проблеми с имунизацията. Първата група са роми, които работят в чужбина и нямат здравни осигуровки. Друга група са антиваксинално настроени родители и техни организации. Д-р Ангел Кунчев заяви, че при над 2.2 милиона имунизации и реимунизации годишно в България през миналата година са получени само 61 официални сигнали за нежелани реакции.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе