Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ще поскъпне ли водата в Силистра заради глоба на местното ВиК дружество?

Ще поскъпне ли водата в Силистра заради глоба на местното ВиК дружество?

Силистра винаги е бил градът с най-скъпа вода. От януари цената за един кубик е 5,28 лв. Преди дни стана ясно, че на водоснабдителното дружество в града е наложена финансова корекция от близо 2 милиона лева по т.нар. воден цикъл. Това събуди страховете на хората в региона, че може цената може отново да се повиши.

Твърдение: Цената на водата в Силистра ще поскъпне заради глоба на местното ВиК дружествоПубликация в местен новинарски сайт повдига въпроса за очаквано предстоящо поскъпване, заради наложена финансова корекция в размер почти 1,9 млн. лева.

Директорът на ВиК Силистра инж. Тошко Тодоров е категоричен, че заради тази корекция няма да има последици за потребителите.

През януари е направена финансова инспекция на изпълнението на проекта. От последвалите предварителни доклади по ревизията става ясно, че ще се предложи корекция във финансирането.

"Цената на водата в Силистра и във всяко друго населено място по никакъв начин не е обвързана с реализирането на проекти по воден цикъл", категоричен е Тошко Тодоров. Той припомни, че цената се основава на бизнес план на всяко дружество като се отчита социалната поносимост.

По думите на Тодоров ВиК Силистра е предприела действия по обжалване на корекцията, но ако санкцията бъде наложена, средствата ще ги плати дружеството. Неговата прогноза е, че на този етап няма причини да се прогнозира увеличение на цената на водата.

През миналата година, когато цената на водата достигна 5,03 лв., бе направен коментар, че е под нивото на социална поносимост и че по принцип чрез поскъпването на услугите водното дружество  разчита да изпълни проекта по т.нар. воден цикъл в Силистра и селата Калипетрово и Айдемир, който вече е към своя край.

Според новия бизнес план се очаква до 2025 година цената на водата в Силистренско да надхвърли 5,60 лв.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе