Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган: Заповедта за убийството на Хашоги и от най-високо ниво

Ердоган: Заповедта за убийството на Хашоги и от най-високо ниво

Заповедта за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е дошла от "най-висшите нива на саудитското правителство". Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в статия, публикувана във в. "Вашингтон пост". Ердоган обаче подчертава, че не вярва отговорност за тази заповед да носи саудитския крал Салман.

"Искам да подчертая, че Турция и Саудитска Арабия поддържат приятелски отношения", казва Ердоган. "И за една секунда не съм повярвал, че крал Салман, пазителят на светите джамии, е заповядал удара срещу Хашоги", допълва турският президент.

"Ние знаем, че извършителите на убийството са сред 18-те заподозрени, задържани в Саудитска Арабия. Ние знаем също, че тези хора са дошли, за да изпълнят заповедите, които са им били дадени - да убият Хашоги и да заминат. И накрая ние знаем, че заповедта за убийството на Хашоги е дошла от най-висшите нива на саудитското правителство", пише Ердоган в статията, цитирана от БТА. В нея той допълва, че турското приятелство с Рияд не означава, че Турция може да си затвори очите за убийството на журналиста, станало миналия месец в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Ердоган казва, че през изминалия месец Турция е направила всичко по силите си, за да хвърли светлина върху всички аспекти на случая. Тези усилия са разкрили, че Хашоги е бил убит "хладнокръвно от ескадрон на смъртта", пише Ердоган. Той изтъква как е било установено, че убийството е било предумишлено. Според турския президент други значими въпроси остават без отговор: къде е тялото на Хашоги и кой е "местният сътрудник", на когото саудитски представители твърдят, че са предали останките на Хашоги.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе