Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Силистра започва кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН

В Силистра започва кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН

Кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН започва днес в Силистра. Посланието на инициативата е "Да запазим посоката, да продължим пътя!".

Инициативата е част от националната антиспин кампания на здравното министерство, финансирана от Глобалния фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария, която се провежда за 12-а поредна година в страната. Тя е насочена приоритетно към младите хора, с цел да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, заразени с HIV вируса.

Мобилни лаборатории ще предоставят на гражданите възможността да се изследват безплатно и анонимно за HIV, сифилис и хепатит. Днес мобилният екип ще работи в Силистра – по обед на централния градски площад, а в ранния следобед в района на откритите басейни. В петък лабораторията ще бъде в село Калипетрово и в квартал "Карото", а следващия вторник – в село Зафирово.

От Районната здравна инспекция призовават гражданите да се включат в кампанията. Според статистиката 2/3 от новорегистрираните HIV позитивни лица в страната научават това по време на такива кампании.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе