Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Започне ли летният сезон, стачките са табу

Започне ли летният сезон, стачките са табу

Иван Петрински, главен редактор на в. "Български новини" в Атина

- В Гърция е повишена ставката на ДДС от 23 на 24%. Също така беше премахнат намаленият ДДС на 11 острова. Оскъпява ли се животът в Гърция?

- Първоначално и веднага надали ще се усети някакво рязко поскъпване, защото става въпрос за повишаване на ставката с 1%. Със сигурност ще има повишаване на цените, но то ще стане постепенно, защото ще се отрази последователно и с натрупване върху много различни аспекти, като започнем от стоките, като се премине през електроенергията, горивата и т.н. И да кажем, в следващите месец, два, три може да се усети повишаване на някакви цени и така като краен резултат да поскъпне животът в Гърция.

- Появиха се информации, че едва ли не хранителните продукти вече са се оскъпили?

- Да ви кажа честно, в повечето курорти, особено в северната част на Гърция, което касае българите - надали ще има някакво осезаемо повишение на цените за нашите сънародници, които са решили там да пътуват за почивка, на екскурзия или на разходка просто. По-осезателно ще е може би в островите като Родос, Хиос и т.н., където досега ставката беше 6% и сега отива на 13, както и в другите Цикладски острови като Санторини, Миконос, където пък повишението е по-сериозно, но там като цяло цените са достатъчно високи, за да не се усети точно в тази таргет група, която посещава тези дестинации.

- В случая за българите може би са по-важни курортите в Северна Гърция, които са най-посещавани.

- Тук дори мога да кажа, че имаше изявления от собственици на хотели и ресторанти, както и наблюдения от хора в района, че реално цените не са се повишили и няма как това да се усети по джоба на обикновените посетители.

- Все пак какви са настроенията сред хората?

- Разбира се, че реагират негативно. Новите данъчни ставки и такси ще се усетят по-скоро по джоба на гърците в един по-дълъг период от време, защото става въпрос за повишаване въобще на данъците в страната, за налагането на допълнителни данъци върху алкохол, цигари, дори върху електронните цигари. Има повишение и в цените на недвижимото имущество, като вече ще има нови данъци върху имотите, които ще са между 50 и 3800 евро. Така че това вероятно ще се отрази и върху цената на експлоатацията им. В този смисъл хората, които са решили да инвестират в имоти в Гърция, трябва да погледнат и този аспект.
Както знаете, има голям аутсорсинг на фирми в посока България - говоря на гръцки фирми, които имат възможност и дейността им не изисква пряко присъствие в страната. Голяма част от тях регистрират фирми на територията на България, за да избегнат тези данъчни тежести, които и без това са доста високи. Гърция се оказва една от трите или петте държави с най-високи данъци и ставки - най-висок корпоративен данък, най-високо ДДС и т.н.

- В тази връзка очаква ли се ново недоволство, протести?

- В Гърция има традиция, общо взето, да няма протести и стачки по време на активния туристически сезон. Там има едно такова неписано правило. Това е времето, когато хората изкарват пари, идват ужасно много туристи. Тази година се очакват рекордни 26-27 милиона, че и повече, дай Боже. Всеки пети грък е ангажиран с този туристически бранш и това докарва 20% от БВП на страната. Така че някакви сътресения в социално-политическия живот не се очакват поне в рамките на туристическия сезон, който е примерно до септември включително.

/пред Агенция Фокус/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе