Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Камарата на представителите на САЩ започна разследване на уранова сделка с Русия

Камарата на представителите на САЩ започна разследване на уранова сделка с Русия

Комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ започна разследване на уранова сделка с Русия от времето на бившия президент Барак Обама, съобщи председателят на комисията републиканецът Девин Нунес, цитиран от ТАСС.Републиканските конгресмени искат да знаят дали закупуването от руска фирма на канадска компания, която е притежавала около 20 процента от запасите на уран на САЩ, е било щателно проверено от ФБР и други ведомства преди да бъде одобрено от орган за надзор на чуждестранните инвестиции в стратегически активи на САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В предизборната кампания миналата година президентът Тръмп заяви, че съперничката му от Демократическата партия Хилари Клинтън може да е получила опосредствано пари от Русия, за да не противодейства, в качеството си на държавен секретар на САЩ, на преминаването на канадската компания "Юрейниъм уан" под контрола на "Росатом".

Тръмп също твърдеше, че братът на шефа на предизборния щаб на Клинтън - Джон Подеста е получил 180 000 долара от трансакции, свързани с "Юрейниъм уан", отбелязва ТАСС.

Някои републиканци твърдят, че Държавният департамент е одобрил сделката по времето на Хилари Клинтън, след като благотворителната фондация на съпруга й Бил Клинтън е получила дарение от 145 милиона долара.

Държавният департамент обаче контролира само едно място в органа, който е одобрил сделката, а според в. "Ню Йорк таймс" Клинтън не е участвала във вземането на това решение. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе