Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Община Силистра започна акция по почистване на опасните дървета

Видео: Община Силистра започна акция по почистване на опасните дървета

Общината в Силистра започна акция за премахване на опасните дървета от улиците на града. Програмата за обезопасяване на градската среда продължава вече четвърта година. Досега са премахнати близо 800 стари и изсъхнали дървета.

Преди време изсъхнал клон от дърво едва не уби бебе в количка. При друг подобен инцидент бяха повредени 4 паркирани леки коли. Случаи като тези мотивират общината да премахва опасните дървета.

Севдалин Стоянов – гл. експерт „Зелена система” в община Силистра: „Искам да успокоя всички граждани, че ние не премахваме здрави дървета, а само опасни. т.к. 80% от дендрологичния състав на града е много застарял, изключително.”

В общината са постъпили десетки жалби от граждани за премахване на опасни дървета. Безопасността на хората изисква да се премахват и защитени видове дървета, когато са опасни.

Севдалин Стоянов: „Когато е опасно, сухо, кухо, независимо дали е защитен вид, ние го премахваме, първо защитаваме хората, инфраструктурата и тогава дърветата.”

Програмата предвижда да бъдат премахнати още около 800 стари и опасни дървета. На тяхно място ще бъдат засадени нови видове. Обмислят се и варианти за обезвреждане на коренищата на старите дървета, които са повредили тротоари и настилки и подкопават основите на близките сгради.

Автор: Маргарита Иванова, Атанас Димов

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе