Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обществена група екопатрули ще следи за замърсявания в река Дунав в района на Силистра

Обществена група екопатрули ще следи за замърсявания в река Дунав в района на Силистра

Обществена група екопатрули ще следи за замърсявания в река Дунав в района на Силистра. Наблюдението е част от проект на местното сдружение „Дунавски клуб” за устойчиво управление на дунавското крайбрежие и подобряване достъпа до информация за чистотата на речните води.

В обществената група екопатрули на доброволен принцип участват членовете на сдружението и граждани, които имат отношение към опазването на околната среда. Те ще следят за всякакъв вид замърсявания във водите на реката и по крайбрежието и ще сигнализират сдружението, обясни председателят на организацията Пламен Гойчев:

Обаждайте се, ако видите, че някой замърсява, някой кораб изпуска вода, плуват петна по водата. Ние сме там, на място. В този участък можем да реагираме веднага.

Най-честите замърсявания по реката са от преминаващите кораби, коментира боцманът на сдружението Димитър Димитров:

В нашия район има много мътни течения и това са изхвърляните отпадъчни води от корабите, може би. Имаме такава информация, че някой път е от каналите. Някъде мие се с препарати и се получава това замърсяване. Има фосфати, които идват от торовете, с които се торят нивите.

Граждани, забелязали замърсяване по Дунав, могат да подават сигнали на специално разкрития горещ телефон 0878 886 518.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе