Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

"Заман" вече е проправителствен

„Заман", най-тиражният всекидневник в Турция, рязко смени редакционната си политика, след като офисите му в Истанбул бяха превзети със сила от полицията, а управлението му беше прехвърлено на назначени от държавата синдици, съобщават световните агенции. Изданието вече е с ясно изразена проправителствена позиция.

Броят от неделя е само 12 страници, при 42 до момента. Челото не е посветено на продължилите два дни кървави сблъсъци между гражданите и силите за сигурност пред редакцията, а на церемония по строителството на мост над Босфора, посетена лично от президента Реджеп Ердоган.

Журналистите от вестника вчера бяха допуснати до работните си места, но главният редактор Абдулхамит Биличи и колумнистът Бюлент Кенеш веднага бяха уволнени от новото ръководство.

„Заман" е свързван с най-големия враг на държавния глава – духовникът Фатуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Бивш съюзник на Ердоган, той се ползва с огромно влияние в политиката, бизнеса, съдебната система, армията и полицията, пише bTV. Смята се, че именно той стои зад публикуването на множество записани телефонни разговори, които свидетелстват за участието на високопоставени съратници на Ердоган (и даже на президентския син) в корупционни схеми.

Ударът срещу вестника идва при поредна кампания на държавния глава срещу Гюлен, който сега е разследван за тероризъм и опит за разклащане на правовия ред в Турция.

САЩ и ЕС вече осъдиха саморазправата на турските власти със „Заман".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе