Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

„Хаян" заличи цели региони и стигна до Виетнам

„Хаян

Манила. Опустошителният тайфун „Хаян" буквално заличи цели региони от Филипините и достигна до Виетнам. Силата му обаче отслабна до тропическа буря. Очаква се бурята да се насочи към Китай.

Предполага се, че загиналите са над 10 000 души, официално потвърдени от властите са 700 случая на смърт. По данни на ООН пострадалите от стихията са 9,5 млн. души.

Много от тях сега се борят с оцеляването, тъй като са останали без дом, храна и питейна вода. Международните организации вече изпращат помощ в опустошената страна, но изпитват затруднения да стигнат до някои от засегнатите региони.

Ураганът сравни със земята редица домове, училища и едно летище на Филипините.

„Има ужасно много жертви, много загинали навсякъде, много разрушения. В момента тук е пълна лудница, но се надяваме, че нещата ще започнат да се нормаализират, когато още международна помощ започне да пристига", каза пред Би Би Си шефът на Червения кръст в страната Ричард Гордън.

Доброволци разчистват пътищата към някои отцепени селища и се очаква да бъдат открити още жертви.

Различни страни и организации вече доставят помощи. „Каритас" достави 18 000 палатки, 18 000 пакета с продоволствия и милион таблетки за пречистване на вода.

Япония съобщи, че ще изпрати във Филипините 25-членен екип, състоящ се главно от медицински работници, който да помагана пострадалите.

Екип на организацията на ООН за децата УНИЦЕФ вече е пристигнал в страната, а втори е на път. По данни на организацията са засегнати 1,7 милиона деца. Много от тях са загубили родителите си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе