Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Захарта се превръща в "новия тютюн"

Захарта се превръща в

Лондон. В днешно време захарта се е превърнала в "новия тютюн", който опасно бързо застрашава здравето ни и се намира във все по-големи количества в храните, предупреждават британски експерти, пише в. Индипендънт.

Лекари и учени са на мнение, че нивата на захар в хранителните продукти трябва да бъдат намалени с 30%, за да бъде предотвратена вълна от болести и смърт.

Изследванията на продукти от ежедневна употреба показват, че например нискомаслените кисели млека съдържат около пет лъжици захар, докато една полуготова доматена супа съдържа четири лъжици. Средно 11 лъжици захар се съдържат в готовото капучино, а в десертите от шоколад има осем лъжици захар.

"Захарта е новият тютюн", каза Саймън Кейплоу, професор по клинична епидемиология в университета в Ливърпул, пише БГНЕС. Според него затлъстяването и диабета струват на Великобритания над 5 милиарда паунда годишно. Без контрол тези разходи ще достигнат 50 милиарда паунда през 2050 г.

Един средностатистически британец консумира по 12 лъжици захар на ден. Максималната доза, като препоръчана от Световната здравна организация, е десет лъжици, въпреки че цифрата трябва да бъде намалена наполовина, за да се предотврати епидемията. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе