Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Д-р П.Загорчев: Здравеопазването се прави от политици, а не от лекари

Д-р П.Загорчев: Здравеопазването се прави от политици, а не от лекари

„Здравеопазването е политика и тя се прави от политици, а не от лекари и медицински работници. Това че няма реформи в здравеопазването  е политически проблем". Това каза за радио Шумен д-р Петко Загорчев, председател на етичната лекарска комисия на БЛС. „Ако няма актуализация на бюджета тя ще рефлектира върху заплатите на лекарите и медицинските сестри,  защото независимо от това дали има или няма пари,  ние пациентите няма да ги върнем и ще ги лекуваме”, допълни д-р Загорчев. Според него държавата и министерството на здравеопазването спекулират с тази идея, че медиците няма как да спрат да работят.

160-те  хиляди лв., които здравната каса дължи за надлимитните дейности  през април са преведени днес по сметките на Търговищката болница, каза изпълнителният директор д-р Иван Светулков. Касата има да плаща почти същата сума и за извършеното от болницата над лимитите през май.  Около 30 лекари  са излезли на протест днес пред сградата на лечебното заведение, информира още д-р Светулков.

Болницата в Разград все още не е получила сумите за надлимитните дейности за април и май. Това заяви главният счетоводител в лечебното заведение Емил Попов. По думите му болницата трупа задължения към доставчиците.

В критично положение е и в болницата в Силистра, каза управителят й д-р Даниела Костадинова. Според нея кризата в здравеопазването не е е нещо, което се случва сега, а  проблемите са трупани с години. От друга страна не може за всичко да се обвинява здравната каса, тъй като тя разполага с ограничен ресурс. В момента силистренската болница е препълнена с пациенти, тъй като и доболничната помощ не е ефективна, допълни д-р Костадинова. 

До края на месеца в Търговище ще бъдат официално открити двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Това стана ясно днес на заседанията на областните съвети по социално включване и по етнически и интеграционни въпроси. Приети са и плановете за работата на двете структури. Ще се акцентира върху програми за хора от етническите малцинства за достъпа им до здравеопазване, повишаване на заетостта, възможностите за обучение и намаляване на безработицата.

До края на годината ще се работи и по превенция отпадането на деца от етническите малцинства от училище, като се акцентира върху добрите практики за взаимодействие с родителите.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе