Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Рим е загинал заради вулкан в Аляска?

Рим е загинал заради вулкан в Аляска?

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо две десетилетия борба за власт, довела до падането на Римската република и възхода на Римската империя. Историческите архиви твърдят, че периодът е бил белязан със странни гледки в небето, необичайно студено време и масов глад - и ново проучване предполага, че причината за всичко това е изригването на вулкан в Аляска, съобщава АФП.

Международен екип от учени и историци използва анализ на вулканична пепел, открита в леда на Арктика, за да свърже периода на необяснимо екстремен климат в Средиземноморието с изригването на вулкана Окмок в Аляска през 43 г. пр.н.е. "Да намерим доказателства, че вулкан от другата страна на Земята изригва и ефективно допринася за гибелта на римляните и египтяните и за възхода на Римската империя е завладяващо", заяви водещият автор на изследването Джо Макконел от Института за изследване на пустинята в Рено, Невада.

"Това със сигурност показва колко взаимосвързан е бил светът дори преди 2000 години", добави Макконъл.

Учените успели да различат две изригвания: мощно, но локализирано и краткотрайно събитие в началото на 45 г. пр.н.е., последвано от много по-мащабно изригване през 43 г. пр.н.е. Извършен е бил геохимичен анализ на пробите от пепел, открити в леда от второто изригване, и той перфектно съвпада със събитието в Окмок - едно от най-големите изригвания за последните 2500 години.

Екипът събира още доказателства за тезата си от целия свят, от климатичните записи, базирани на дървесни пръстени в Скандинавия, до пещерните образувания в североизточен Китай. Тези данни са включени в климатичен модел, който предполага, че двете години след изригването са били едни от най-студените в Северното полукълбо за 2 500 години

Изригването може да обясни и необичайните атмосферни явления, отбелязани в архивите, като слънчеви ореоли, потъмняване на слънцето в небето или три слънца - явление, известно като пархелий.

Авторите казват че макар много фактори да са допринесли за падането на Римската република и Птолемейското кралство, изригването на Окмок играе важна роля и помага да се запълни празнината в знанията, която озадачава историците.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе