Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Има задържан за хакерските атаки

Има задържан за хакерските атаки

„Имаме заподозрян за хакерските атаки срещу НАП. Той беше задържан във вторник следобед. Работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения е бял хакер и тества системи за уязвимост." Това съобщи в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП.

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите. Арестуваният е на 20 години и е от София.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев.

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

„На този етап не можем да говорим с абсолютна точност (за евентуални съучастници - б.р.), тъй като разследването е в съвсем начална фаза и предстои много работа, така че ще се изясни цялостната картина“, поясни Явор Колев в предаването „Преди всички“ по БНР.

Той допълни, че фирмата, в която работи заподозреният, няма никакво отношение към предполагаемото престъпление. Той извършвал тестове на компютърни системи и мрежи за уязвимост: "Но при него има едно размиване между т.нар. бяло и черно хакерство".

„Работи се по всички версии, нищо не е отпаднало“, каза още началникът на отдел „Киберпрестъпност“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе