Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Задълбочават се финансовите проблеми в болничната помощ

Задълбочават се финансовите проблеми в болничната помощ

Над 13 000 пациенти са лекувани в областната болница в Силистра от началото на годината. За много от лечебните дейности обаче Здравната каса плаща по-малко от реалната им стойност и това води до задълбочаване на финансовите проблеми в болничната помощ, коментира директорът на здравното заведение д-р Даниела Костадинова.

Едва сега Здравната каса започна изплащането на 20-те процента от средства по клинични пътеки, които дължи на болниците за месец септември. За октомври и ноември лечебните заведения отново ще получат по 80 на сто от заработените средства по клинични пътеки, а остатъкът ще им бъде изплатен през януари догодина. В резултат за първи път от няколко години насам силистренската болница ще инкасира неразплатени задължения, коментира доктор Костадинова.

Това ни вкара в страхотни затруднения. При положение че приходите ти падат с 20 процента, а разходите се качват неимоверно много, това е достатъчно да потънем. И това, че след три месеца ще ни изплатят останалите, ние вече сме влезли в една въртележка, която е много трудна.

С малки изключения стойностите на клиничните пътеки не са променяни от 2008-а година, а разходите на болницата постоянно растат.

Три или четири пъти, но три пъти със сигурност се увеличи минималната работна заплата за една, две години. Ток, вода, търговете по лекарствата, всичките ни разходи, външни услуги, всеки си качва цената.

От спешна корекция се нуждае финансирането на спешната помощ с интензивното лечение, защото в противен случай се очаква нова вълна от напускащи лекари и персонал.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе