Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Забраняват колите в центъра на Осло

Забраняват колите в центъра на Осло

Достъпът на автомобили ще бъде изцяло забранен в центъра на норвежката столица Осло до 2019 г., за да се помогне за намаляване на замърсяването. Решението е на местните политици, които заявиха, че това ще бъде първата цялостна и постоянна забрана на автомобилите в европейска столица.

Новоизбраният градския съвет, съставен от Партията на труда, Зелените и Социалистическата левица, заяви, че плановете ще са в полза на всички граждани, въпреки страховете на магазинерите, че това ще навреди на бизнеса им. "Ние искаме да има център без автомобили", каза Лан Мари Нхуен Берг, главен преговарящ на Зелената партия в Осло. "Искаме градът да стане по-добър за пешеходците, за велосипедистите. Това ще е по-добре и за магазините, за всички", добави той. Съгласно плановете, съветът ще построи най-малко 60 км нови велосипедни алеи до 2019 г., когато е датата на следващите местни избори. Съветът предвижда още да осигури "масивен тласък" на инвестициите в обществения транспорт. Автобусите и трамваите ще продължат да обслужват центъра на града. Ще бъдат предвидени и специални условия за автомобили, превозващи хора с увреждания, и за тези, които снабдяват магазините.

Досега няколко европейски столици са въвели временни забрани за автомобили в своите градски центрове, включително и Париж миналия месец. Някои от тях, като Лондон и Мадрид, например, са въвели такси за достъп с цел ограничаване на автомобилния трафик в центъра. Осло има около 600 000 жители и почти 350 000 автомобила. Повечето собственици на коли живеят извън центъра на града, но в рамките на столицата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе