Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

2-ри юни - ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

2-ри юни - ден на Ботев и на загиналите за свободата на България
С всенародно поклонение в цялата страна се отбелязва 138-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 часа в цялата страна със сирени беше отдадена почит към паметта на революционера и загиналите за свободата на България.

Историческият връх Околчица във Врачанския балкан и тази година събра стотици родолюбци. Подвигът на Христо Ботев и последният бой на четата му, в който той намира смъртта си, беше пресъздаден от Националното дружество "Традиция".  Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Калиник. В подножието на белокаменния кръст, където има параклис, беше отслужено възпоменание за загиналите за България.

Отбелязването на годишнината от гибелта на революционера започна в родния му град Калофер с изнасяне на знамето на Ботевата чета от националния едноименен музей. На митинга поклонение присъства премиерът Пламен Орешарски. Той поднесе цветя пред паметника на Ботев и за майка му Иванка Ботева в къщата-музей.

В Плевен тържественият ритуал по повод 2-ри юни се състоя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард, където беше строен почетен военен караул. Панихида отслужиха Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от местните православни храмове.

С тържествена церемония, венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа в Силистра отбелязаха Деня на Ботев и загиналите за свободата на родината.

Ученици от столични училища и детски градини, заедно с кмета Йорданка Фандъкова, почетоха паметта на Христо Ботев. Те се събраха на тържество пред бюст-паметника на поета и революционер в Борисовата градина. Кметът заяви: 

На днешния ден ние почитаме Ботев и загиналите за освобождението и обединението на българската нация. Начело с Ботев цяла плеяда възрожденци, революционери, поети, воеводи, учители, духовници и просветители са се превърнали в светилник и пример за нас и следващите поколения. Те ни карат да осмислим и преоценим това, което вършим всеки ден за нашата държава. Това е гласът на Ботев. Това е гласът на обичта към родината. Развитието и благоденствието ни като нация е в собствените ни ръце, в собствените ни дела и в идеята за обединение.

Втори юни е обявен за Ден на розата в Япония. Инициативата е на японски бизнесмен, дългогодишен вносител на българско розово масло. Датата е избрана, тъй като на японски 2 юни звучи като "ро дзу", което  се доближава до името на красивото цвете. През последните години маслото от бялата маслодайна роза стана хит в Япония, съобщават от Селскостопанската академия, но в България отглеждането ѝ е забравено. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, маслото от него е  двойно по-скъпо  и се очаква българските производители да се ориентират към засаждане на такива сортове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе