Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Йованка Тито - краят на една епоха

Йованка Тито - краят на една епоха

Белград. Вдовицата на бившия президент на Югославия Йосип Броз Тито си отиде в неделя на 89-годишна възраст. Йованка Тито, която бе омъжена за комунистическия диктатор в продължение на почти 30 години, почина от сърдечна недостатъчност, отнасяйки със себе си много тайни за обвития в мистерия личен живот на югославския лидер. Тя бе хоспитализирана през август и прекара в белградска болница 59 дни.

Според сръбски медии Йованка е имала инвазивен карцином, който довел до промени в дробовете й, свеждайки до минимум шансовете й за излекуване. Вестник "Политика" пише, че сърцето и дробовете й са изгубили битката и заради тежестта на годините, но и заради основната тежка болест, от която нито тя, нито най-близките й са подозирали, че страда.

Йованка е третата официална съпруга на "бащата" на Югославия. След смъртта му тя прекарва 30 години от живота си в пълна изолация, ставайки заложник на вътрешнополитическите игри в страната.

Йованка, която е етническа сръбкиня, е родена в селско семейство на територията на днешна Хърватия на 7 декември 1924 г. Тя израства с двамата си братя Максим и Перо и сестрите си Зора и Нада. Майка й Милица умира, докато Йованка е съвсем малка и баща й Милан се жени отново.

Само на 17 години тя се присъединява към партизаните, които се сражават срещу нацистката окупация през Втората световна война. Йованка остава с тях като медицинска сестра до самия край на войната през 1945 г. По-късно тя е назначена за личен секретар на Тито и остава на този пост в продължение на 6 години, преди да се омъжи за по-възрастния с 31 години лидер през 1952 г. Точното място и дата на сватбата им не са известни, като много други подробности около личния живот на дългогодишния президент на СФРЮ.

В продължение на 3 десетителия Йованка е първата дама на Югославия, като същевременно има чин полковник от зловещите югославски тайни служби - УДБА. Тито и жена му демонстрират невиждан разкош и слабост към лукса. Двамата обичат скъпоценностите и пътуванията в екзотични държави, включително при най-жестоките африкански диктатори.

Тито и Йованка притежават огромен личен автомобилен парк от специално изработени бронирани мерцедеси. Те имат собствени кораби, яхти и влакове, както и лични резиденции и вили във всяка една от югославските републики.
Самата Йованка е смятана за символ на елегантността в една страна, която все още се опитва да си стъпи икономически на краката. Тя и съпругът й вечерят със световни кинозвезди като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, докато двамата снимат филм в Югославия през 60-те години. Тито и Йованка често се наслаждават на прожекции в частното си кино в президентската резиденция - бивша вила на кралската фамилия.

Йованка рядко говори публично, очевидно приемайки изцяло ролята си на мълчалива първа дама. Тя присъства почти винаги като сянка на снимките със съпруга си, придружавайки го на борда на правителственана яхта при честите им екскурзии до лятната им резиденция на остров Бриони. Свидетели разказват, че тя няма никакво влияние върху Тито, който често си позволява да я обижда и унижава публично. Други обаче й приписват държавнически амбиции.
Отношенията между Йованка и Тито, който е известен с любовните си похождения, се разпадат окончателно в края на 70-те години, макар двамата никога да не се развеждат официално. Те обаче започват да се изострят още в началото на 70-те, когато Тито, под влияние на противници на Йованка, поръчва да бъде създадена специална комисия, която да разследва "другарката Йованка" по подозрения в шпионаж.

През април 1975 г. Тито напуска резиденцията, в която двамата живеят. Няколко години преди смъртта му Йованка е отстранена от задълженията си на първа дама, но официално не се съобщава за тяхната раздяла. Последното й публично появяване е на 14 юни 1977 г. на прием, даван от премиера на Норвегия. Единствената комуникация помежду им през следващите години се свежда до един букет, които Тито изпраща на жена си за рождения й ден.

През 1979 г. тогава 87-годишният югославски лидер, чието здраве все повече се влошава, се оттегля от обществения живот. След смъртта му през 1980 г. Йованка е поставена под домашен арест, а личните й документи са конфискувани от новите власти. Позволено й да остане във вилата си в елитен квартал на Белград, където обаче живее в мизерни условия.

Тя прекарва следващите 30 години в изолация, със скромни средства и избягвайки контактите с медиите. Последното й публично появяване е на погребението на Тито през май 1980 г.

"Те се опитваха да ме използват, за да си уредят сметките с Тито, като ме обвиниха, че готвя заговор срещу него", разказва тя пред в. "Вечерне Новости", без да посочва имена. "Те успяха да ни разделят и да ни изолират, и мен, и Тито, и след това правеха каквото си искат", спомня си Йованка.

Две години след смъртта на съпруга й тя е уведомена, че няма да получава пенсия, защото нямала лични документи и защото Тито не бил получавал заплата. Този закон е отменен през 1999 г., но Йованка не успява да осъди държавата, тъй като съдът бил изгубил съответните документи.

За белградския в. "Политика" Йованка Броз разказва как животът й се е преобърнал, когато съпругът й починал. "Аз бях изхвърлена през вратата на резиденцията като куфар - по нощница, без нищо, без правото да взема снимка на двама ни, писмо, книга, дрехи. Против волята ми ме захвърлиха в едно жилище, което, както ме увериха тогава, трябваше да бъде временно. Но аз още живея там, три десетилетия по-късно", спомня си тя през 2009 г. в едно от редките си интервюта.

Наистина получавах някаква помощ, но като съпруга на президента, като ветеран от Втората световна война и като всеки друг гражданин имах правото на адекватна пенсия и дом, казва Йованка Броз. Според нея тогавашните власти поискали да предаде цялото си имущество на държавата. "Отказах, като им заявих, че все с нещо трябва да живея, а те ми отвърнаха да мълча и да съм щастлива, че са ме оставили жива", разказва тя.

Вдовицата на Тито получава от сръбските власти удостоверение за самоличност и паспорт едва през юли 2009 г. Така става ясно, че около 30 г. тя е живяла без никакви документи. Жената на практика не е имала никакво лично имущество. Вилата в престижния белградски квартал "Дедине", където тя живее в последните 10 г., не е била ремонтирана за този период.

Отиде си най-добрият свидетел на историята на бившата държава Югославия, която дълги години бе подложена на гонения, а някои исторически неправди към нея започнаха да се поправят едва в последните дни и години на нейния живот, заяви сръбският премиер Ивица Дачич по повод смъртта й.

Сръбското правителство реши да погребе Йованка до съпруга й Йосип Броз Тито в мавзолея "Къщата на цветята", който се намира на територията на Музея на историята на Югославия в Белград. На заседанието на кабинета в понеделник бе създаден комитет, начело с вицепремиера Расим Ляич, който ще се заеме с цялата организация. Според местната агенция Бета тези дни ще станат ясни датата и часът на погребението. Още в края на септември в сръбските медии се появиха информации, цитиращи хора от обкръжението на Йованка, според които тя помолила властите след смъртта си да бъде положена до съпруга си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе