Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Йоан Павел II карал ски с омъжена жена

Йоан Павел II карал ски с омъжена жена

Разсекретиха емоционални лични писма на светеца до полякиня

Емоционални лични писма, писани от покойния папа Йоан Павел II към омъжена негова сънародничка, публикува Би Би Си във филм за светеца. Папата и Анна-Тереза Тименецка били свързвани от дългогодишно приятелство, а на моменти дори им било трудно да обяснят естеството на връзката си, става ясно от писмата. Смята се, че жената може дори да е била влюбена в него, но няма данни Йоан Павел II да е нарушил обета си за безбрачие.

Стотици писма и снимки разказват историята за близки взаимоотношения между първия папа от славянски произход Йоан Павел II и омъжена жена, продължила над 30 години. Писмата до Анна-Тереза Тименецка – американски философ, родена в Полша, са продадени от собственичката им на Националната библиотека на Полша през 2008 г., но остават скрити от обществеността в продължение на години.

През 1973 г. Анна-Тереза се запознава с тогавашния кардинал Карол Войтила по повод книга, свързана с философията, която той е написал. След запознанството им те продължават да поддържат връзка чрез писма. Първоначално писмата на Йоан Павел са в официален стил, но с течение на времето стават по-лични. Двамата решават да работят по разширена версия на книгата. Срещат се много пъти понякога в присъствието на секретарката на кардинала, друг път – сами.
Година по-късно Йоан Павел пише, че е препрочел четири от писмата на Тименецка, написани в продължение на месец, защото били "толкова смислени и дълбоко лични". През 1976 г. кардиналът заминава за Америка, за да участва в конференция. Анна-Тереза го кани да посети семейството й в дома им в Нова Англия. Вероятно по време на тази среща тя е споделила, че изпитва силни чувства към него, тъй като писмата му непосредствено след пътуването разкриват, че той се опитва да намери обяснение на приятелството им по християнските канони. В едно от писмата, от септември 1976 г., той пише: "Моя скъпа Тереза, получих и трите ти писма. Пишеш, че се разкъсваш, но аз не можах да намеря отговор на тези думи". В следващите си писма на Йоан Павел нарича Анна-Тереза "подарък от Бог".

В друго писмо от 10 септември 1976 г. кардинал Войтила пише: "Още миналата година търсих начин да отговоря на думите "Аз ти принадлежа" и накрая, преди да напусна Полша, го намерих – чрез скапулар (наметка от две правоъгълни парчета вълнен плат, които са съединени на раменете така, че едното се носи на гърдите, а другото на гърба и засвидетелстват духовна отдаденост – бел. ред.). Това е измерението, в което ще те приемам и чувствам навсякъде, във всички ситуации, когато си близо и когато си далеч", пише кардиналът.

Когато през 1978 г. кардиналът става папа Йоан Павел II, той не се отказва от приятелството си с Тименецка. "Пиша Ви след събитието, защото бих искал кореспонденцията между нас да продължи. Обещавам Ви, че ще помня всичко дори на това ново стъпало в моя живот", пише той.

Заедно с разсекретените писма, кореспондентът на Би Би Си е получил и снимки от личния архив на Тименецка, на които са двамата с Йоан Павел II. От тях става ясно, че те често са ходили заедно на разходки из провинцията и дори на ски почивки и на къмпинг.

Приятелството между папата и Тименецка продължило близо 30 години. Би Би Си съобщава, че Анна-Тереза е посетила папа Йоан Павел II в деня преди смъртта му през 2005 г.

Реакцията на Ватикана по повод публикацията е, че приятелството на Йоан Павел II с Тименецка, както и с друга негова сънародничка Ванда Полтавска, не е било тайна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе