Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Замеряха с яйца експрезидента на Киргизстан, дъщеря му удари нападателя

Замеряха с яйца експрезидента на Киргизстан, дъщеря му удари нападателя

Бившият президент на Киргизстан Аскар Акаев беше замерян с яйца по време на среща с киргизски съотечестневици във ФРГ, а дъщеря му реагира като няколко пъти удари с чантата си човека, който ги хвърляше, съобщи агенция Sputnik Кыргызстан.

Инцидентът е станал през почивните дни. Срещата е била организирана от обществената организация KyrgyzClub–Germany и от началото не тръгнала така, както планирали организаторите.

Бившият държавен глава на Киргизстан бил посрещнат от негови сънародници с плакати „Акаев – върви си!" – лозунг на революцията на лалетата през 2005 г. Докато Акаев говорел пред събралите се, започнали да го апострофират с настояване да говори на киргизски. Акаев парирал репликите с това, че не могат да му нареждат, защото не са в Киргизстан, а в демократична Германия.

В края на срещата неизвестен мъж хвърлил яйца и улучил Акаев в гърба. Протестиращият обвинил политика в корупция. Голямата дъщеря на Акаев Бермет, която била на събитието заедно с майка си, в отговор няколко пъти ударила по главата с чантата си човека, който атакувал баща й.

Първият президент на Киргизстан академик Акаев, който е учен физик, беше начело на републиката от получаването на независимост през 1990 г. Той подаде оставка в резултат на „революцията на лалетата" през 2005 г. и напусна страната.

Причина за недоволството на населението станаха действията на членове на семейството и приближени на екс президента, участвали в крупни приватизационни сделки. Наследилият Акаев Курманбек Бакиев също беше принуден да избяга от Киргизстан след априлската революция от 2010 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе