Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Стана ясно защо са арестите в Саудитска Арабия

Стана ясно защо са арестите в Саудитска Арабия

 

Двамата членове на кралското семейство на Саудитска Арабия – бившият министър на вътрешните работи Мохамед бин Найеф Ал Сауд и по-малкият брат на краля – Ахмад бин Абдул-Азиз Ал Сауд, са били арестувани за заговор за сваляне на краля Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман, твърди вестник Уолстрийт Джърнъл, цитиран от Associated Press, като се позовава на източник в кралството, започнат с детайли по случая.

Двамата демонстрирали провокационно поведение, арестявани са в домовете им и са обвинени в държавна измяна.

Кралството още не излязло с официален коментар за арестите.

Според агенцията те са неочаквани, защото Мохамед бин Найеф след като се раздели с статуса си на наследник през 2017-та година е оттогава е под непрекъснато наблюдение, както и 77-годишният брат на крал Салман.

Associated Press цитира два източмника, според които арестите са послание към всеки член на кралското семейство да престанат на сплетничят, защото всеки от тях може да отиде в ареста.

Не е тайна, че и двамата отдавта привличат хора, недоволни най-вече от влиянието на 34-годишния наследник върху краля, което се засилва непрекъснато. Братът на краля е бил и единственият, който се е противопоставил на избора на престолонаследника преди 3 години от така наречения Съвет на предаността

Принцът на Саудивска Арабия Мохамед бин Салман е уважаван от западните страни, известен е с провеждането на прогресивна реформа, която включва отваряне на икономиката и диверсификация й извън петрола, но усилията му срещат неодобрение на консервативната част на обществото, които го обвиняват в използване на спецслужбите срещу граждани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе