Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Взривяват като домино банкомати /ОБЗОР/

Взривяват като домино банкомати /ОБЗОР/

Атакуваха с газ две устройства, взеха около 60 бона, СОТ спаси трета машина

Бандити взривяват банкомати като домино. Две машини гръмнаха една след друга в нощта срещу петък, трета бе неуспешно атакувана. Първият случай бе от около 3 часа в блок 19 на ж.к. "Левски". Час по-късно бе атакувано и устройство в банков клон на ул. "Борис I" в Банкя. В същото време двама крадци разбиха вратата на кметството в град Баня и се опитаха да взривят банкомата във фоайето, но задействането на СОТ-а предотврати обира.
И двете устройства - в кв. "Левски" и в Банкя, са били взривени с газ. И двете машини са били в помещения за свободен достъп на клиенти пред клоновете на банките.
Банкоматът в кв. "Левски" е бил празен. Крадците са взели пари само от машината пред банковия клон в Банкя, потвърди директорът на СДВР, ст. комисар Ивайло Иванов. По неофициална информация сумата е около 60 000 лв.
Вчера сутринта и на двете места полицейски екипи правеха огледи и търсеха и свидетели.
В Банкя офисът на банката бе буквално изтърбушен. Взривът е бил толкова силен, че са го чули на два километра от центъра на Банкя. Навсякъде в района на взрива вчера имаше пръснати стъкла. Самият банкомат бе извозен с наети от банката хамали. Той бе в неузнаваемо състояние, нямаше ги касетите с парите. Взривът е направен така, че няма поражения по съседните сгради, коментираха разследващи. Хора в Банкя твърдяха, че банкоматът е бил обиран и преди.
Това са поредните случаи на взривени банкомати в София, след като преди по-малко от месец отново с газ бяха атакувани устройства в кв. "Дружба", а преди това – в кв. "Младост". Справката, която имам, че от Нова година до сега са 5 подобните случаи, а тази нощ са 3, коментира вътрешният министър Валентин Радев. Това много ни впечатлява, обобщи той и заяви, че МВР полага всички усилия да разкрие обирджиите.

Има заподозрени лица по един от случаите с взривени банкомати от тази нощ. Това съобщи вчера вътрешният министър Валентин Радев. Той обаче отказа да поясни за кой от обирите говори, не даде и повече информация. „От сутринта съм в течение с темата. Работим много усърдно по тези нови прийоми – единият случай в Банкя е с газ, там и взривът е бил много голям“, посочи министър Радев. По думите му трите случая нямат общо един с друг. „Бях разпоредил на професионалното ръководство отново да прегледа всички предписания, които са дали на банките и всички, които оперират с такива апарати. Ще проверя изпълнено ли е всичко това и как така си позволяват, а някъде и успяват такива хора, които престъпват закона, да крадат пари от банкомати“, каза още Валентин Радев. „Някой от колегите от Западните Балкани ми сподели, че това е било мода при тях преди години – за разбиване на банкомати с газ. Вероятно тази мода идва тук. Бързо се учат нашите престъпници. Но работим по това, знаем го, мога да кажа, че те не го правят даже правилно и няма да ги учим как става. Мисля, че много бързо ще се справим с тези, които по този начин разбиват банкомати", допълни министърът. "Но аз не говоря само за начина, опитвам се да хвана процеса – защо от началото на годината има 5 случая, а тази нощ 3 и какво прави професионалното ръководство по този въпрос. Моите въпроси ще бъдат към тях“, заяви Валентин Радев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе