Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Взривиха 11 души в Истанбул (ОБЗОР)

Взривиха 11 души в Истанбул (ОБЗОР)

Нов кървав атентат разтърси Истанбул днес - четвъртият за тази година. При взрив на кола, натъпкана с експлозиви, загинаха 11 души, 36 бяха ранени, като някои от тях се борят за живота си, съобщи Би Би Си. До мястото на трагедията бе забелязан и автомобил с българска регистрация, но засега няма данни за пострадали наши сънародници.

Взривът избухнал в сутрешния пиков час, пред хотел в централния квартал "Баязид", където се намират редица туристически атракции. Автомобилът, натъпкан с експлозиви, е бил взривен дистанционно при преминаването покрай него на полицейски автобус. Смята се, че именно служителите на реда са били обект на атаката, но сред жертвите има и цивилни. До снощи официалният брой на загиналите бе 11 - седем полицаи и четирима цивилни. 36 души са ранени, като някои от тях бяха в тежко състояние и броят на жертвите може да се увеличи.

Експлозията е била толкова силна, че стоките от рафтовете на близките супермаркети са изпадали на земята, а прозорците на близък хотел са напълно изпочупени. За щастие хотелът е бил почти празен заради отлива на туристи от Турция през последните месеци.

Няма информация за пострадали българи при взрива в Истанбул, съобщиха днес от Министерството на външните работи. Турските медии обаче показаха два български автомобила, които са се намирали в района и имат материални щети. Едната кола е "Форд" бургаска регистрация. БНР съобщи, че собственикът й се казва Григор Йорданов и живее в Свети Влас. Автомобилът се използвал с пълномощно от две жени, за които не се съобщават подробности. Турски студент пък разпространи снимки на втори български автомобил със софийска регистрация, който също е пострадал от взрива. На снимките се вижда как колата се извозва с "паяк" от района на атаката.

Междувременно турската полиция съобщи, че е задържала четирима души във връзка с днешния атентат. До днес следобед никой не бе поел отговорност за него, като турските власти смятат, че става въпрос за кюрдски бунтовници.

Ердоган обвини кюрдите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи Кюрдската работническа партия (ПКК) за отговорна за атентата с кола бомба в Истанбул днес, съобщи Би Би Си.

"Не е новина, че терористичната организация разпространява нападенията си в градовете", заяви Ердоган пред журналисти, след като посети ранени в болница в Истанбул. "Тези атаки се извършват срещу хора, чийто дълг е да пазят сигурността на нашия народ. Подобни действия не могат да бъдат простени. Ще продължим борбата срещу терористите неуморно до края", заяви Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че нападателите имат "ледени сърца" заради това, че взривяват бомби през свещения месец Рамадан, който започна в понеделник.

Експерт: Това е политическо послание

Бомбеният атентат в Истанбул е политическо послание и правителството е длъжно да направи задълбочен прочит. Това коментира експертът по тероризъм Абдуллах Агар, който смята, че най-вероятният извършител е ПКК, макар да има знаци и от почерка на ДАЕШ.
"Последните специализирани операции в районите на ПКК поставиха под силен натиск кюрдските сепаратисти и днешният бомбен атентат е техният отговор. Това е политическо послание", заяви експертът пред CNN Turk.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе