Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Бурният вятър в страната причини редица щети

Бурният вятър в страната причини редица щетиВъв Врачанска област е възстановено електрозахранването след прекъсването му заради силния вятър. По-рано днес, в 7 от 10-те общини в областта отделни абонати бяха без ток след аварии по мрежата. Вятърът вече утихва.

73 населени места в страната са без ток заради силния вятър. Най-усложнено е положението в Силистренско. През деня без захранване бяха над 250 населени места, голямата част от които в Североизточна България. Най-тежка продължава да бъде обстановката в област Силистра, където без ток са 52 населени места. В останалите области ситуацията се нормализира, каза за "Хоризонт" управителят на "Енергопро" Стефан Абаджиев:Има само 59 населени места без захранване и сме възстановили захранването на 140 населени места през днешния ден. Най-тежкият момент беше към 15.00 часа, когато имахме над 120 населени места без захранване. За последния час сме намали два пъти количеството на градове и села без ток.  И в момента имаме в Силистра 52 населени места без захранване, в Добрич само 4, В Разград е едно, в Русе едно, в Търговище едно, във Варна и в Шумен няма населени места без захранване. Екипите на "Енергопро"-мрежи работят цял ден. Някъде може да се работи и през нощта.В Западна България без ток днес бяха 19 населени места. 6 села все още са без захранване, каза Борислава Луканова от ЧЕЗ:Няколко населени места в областите Видин и Монтана все още остават засегнати, като екипите работят за възстановяване на електрозахранването. Това са три населени места в община Кула, две населени места в община Макреш и в област Монтана единствено в община Чипровци едно населено място остава частично засегнато. Цял ден на територията, обслужвана от ЧЕЗ, работиха 100 аварийни екипа. В момента тяхната работа продължава и в най-кратки срокове електрозахранването ще бъде възстановено.Към обяд заради силния вятър без електрозахранване в Югоизточна България бяха 20 села, като в момента 8 населени места също са без ток.
Отстранени са повечето аварии по електропреносната мрежа в Разградска област и към 17 часа без ток са 16 населени места в региона. Най-много са селата с прекъснато електрозахранваване в община Кубрат - 8, ток все още няма в 5 села в община Исперих и в по едно населено място в общините Самуил, Завет и Лозница. Навсякъде в засегнатите селища работят аварийни групи по отстраняване на повредите. Общините имат готовност за аварийно осветление в избирателните секции, съобщиха от областната управа. 
Прекъсванията на електрозахранването от силния вятър в Разградска област няма да попречат на нормалното приключване на изборния ден. Общините са взели необходимите мерки за осигуряване на алтернативно осветление, увери ръководителят на техническия екип по организационната подготовка на изборите в областната администрация в Разград Иван Радушев:

Ситуацията е доста динамична. В някои от населените места е спряно електрозахранването поради скъсани проводници от силния вятър и паднали дървета. Още преди обяд сме отправили молба към общинските администрации да вземат всички мерки, за да се премине към алтернативно осветление. Казаха колегите, че се вземат мерки, че са приготвили електрически фенерчета, лед-осветление и така нататък и че според тях, спирането на електрозахранването няма да попречи на нормалното приключване на изборния процес.
За три часа не е имало ток и в пет села от община Свищов. Според кмета Генчо Тенчев това не е попречило на гласуването и повредите вече са отстранени. Общината е подготвила агрегата и соларни фенери, които, при евентуални нови аварии, ще осигурят осветлението в сгради с най-много изборни секции.

От МВР информират, че заради бурния вятър е временно спряно преминаването на моторни превозни средства през граничния пункт "Кардам". Пътуващите могат да преминават през граничен пункт "Дуранкулак".

Поради високо вълнение временно е прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове при Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през "Дунав мост" – Видин и Русе.

Заради силния вятър остава затворено пристанище Варна.

Пристанищата в Бургас също са затворени за маневриране, информират от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Скоростта на вятъра на пориви достига до 17 метра в секунда. Няма сигнали за инциденти.

Повече от 30 сигнала за щети от силния вятър са постъпили в службата за пожарна и аварийна безопасност в Добрич. Скъсани са жици от електропреносната мрежа в село Ведрина.

Много сигнали постъпват в "Гражданска защита" - Плевен за нанесени щети в резултат на бурния вятър. Пострадали няма.

Силен и бурен вятър  продължава да духа и в този час в Плевен. Сгради в центъра на града са опасани с ленти, за да не се преминава в близост до тях. На някои места са паднали тухли, мазилки. Още от говорителя на МВР Мариана Цветкова за сигналите в Гражданска защита.Има множество постъпили сигнали от цялата област за паднали клони на пътното платно или на тротоари, в парк "Кайлъка" също. Мобилизирани са екипи, но към момента няма информация, няма постъпили сигнали за бедстващи хора. Материалните щети  към момента е рано да бъдат установявани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе