Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Внесоха втори обвинителен акт за противозаконния ремонт на Куршумлу джамия

Внесоха втори обвинителен акт за противозаконния ремонт на Куршумлу джамияОкръжната прокуратура в Силистра внесе втори обвинителен акт за противозаконния ремонт на художествения и архитектурен паметник "Куршумлу джамия".

39-годишният Бюрхан Сюлейман от Дулово ще бъде изправен пред съда за незаконно извършен ремонт по интериора и подовата настилка на джамията. 

Подсъдимият, без да притежава разрешение за ремонтни работи в сграда-паметник на културата с национално значение, наредил измазването на стените на джамията на два метра от пода. Изцяло унищожени са стенописи от преди 500 години, чиято реставрация ще струва близо 27 000 лева.

За незаконния ремонт на фасадата на джамията в Силистра подсъдим е и турският гражданин Йълчъндак, който наел неспециалисти, които запълнили образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент.

Съдебното следствие срещу него ще се води при условията на задочно производство, тъй като е напуснал България. Предстои делото срещу Сюлейман да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе