Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Връщат бежанци на Турция от утре (ОБЗОР)

Връщат бежанци на Турция от утре (ОБЗОР)

Лидерите на ЕС и Турция подписаха днес споразумение за ограничаване на миграционния поток към Европа, в рамките на което Гърция ще връща на Турция пристигналите по море мигранти, а Анкара ще изпраща сирийци директно към Европа. Основните аспекти на споразумението бяха договорени на среща в Брюксел миналата седмица, но заради съпротивата на няколко страни от ЕС параметрите на сделката бяха променени. Споразумението влиза в сила от утре, 20 март.

"Споразумението с Турция е одобрено. Всички нелегални мигранти, които пристигат в Гърция от Турция, от 20 март ще бъдат връщани", написа в Туитър чешкият премиер Бохуслав Соботка след края на разговорите. По силата на договора всички мигранти, които са тръгнали от Турция след 20 март и пристигнат на гръцките острови, ще бъдат регистрирани там. Тези, които нямат право на бежански статут или пък не смятат да искат убежище в Гърция, а само транзитно преминаване, ще бъдат връщани на Турция. След това турските власти ще изпращат по легален път в Европа сирийски бежанци, намиращи се в лагери в страната. Турция поема ангажимент и да не връща бежанци в родните им страни. Според турски дипломат връщането на мигранти от Гърция към Турция ще започне от 4 април, а изпращането на бежанци към Европа - по същото време.

В замяна Турция ще получи финансиране за издръжката на бежанците, както и политически отстъпки. По силата на договора ще бъде ускорено изплащането на 3 милиарда евро, договорени през ноември. Таванът на помощта за Турция ще бъде увеличен до 6 милиарда евро, които ще бъдат предоставяни, след като ЕС получи от Анкара конкретни проекти за тяхното разходване. Искането на Турция за ускоряване на преговорите за членство в ЕС също бе изпълнено частично. По силата на споразумението до юни т.г. трябва да бъде отворена преговорна глава 33 - "Бюджет и финансови въпроси". Ще продължи подготвянето на отварянето на други глави. Искането на Турция за отварянето на 5 нови глави не бе прието заради съпротивата на Кипър. 33-та глава е извън чувствителните за Кипър теми. Третото основно искане - за падане на визите за турски граждани в Шенген, пък остава обвързано със списък от 72 изисквания, които турската държава трябва да изпълни.

Лидерите на ЕС и Турция се договориха още за т.нар. зони за безопасност на сирийска територия, които да са хуманитарно обезпечени. Това ще позволи на сирийците да не бягат в Турция, като на територията на Сирия тежестта върху гарантирането на сигурността им отново ще бъде разпределена между ЕС и Анкара.

Давутоглу: Денят е исторически

Турският премиер Ахмет Давутоглу определи вчерашния ден като исторически след постигането на споразумение за миграцията с ЕС, съобщи Би Би Си.
"Днес е исторически ден, защото постигнахме много важно споразумение. Днес осъзнахме, че Турция и ЕС имат една и съща съдба, едни и същи предизвикателства и едно и също бъдеще", заяви Давутоглу на пресконференция.

Финансират мигрантите с неусвоени еврофондове

До 10 млрд. евро непохарчени пари от структурните фондове на Европейския съюз могат да бъдат използвани за овладяване на бежанската криза. Тези средства могат да се съберат, без да се искат допълнително средства от страните-членки на Съюза. Това е мнението на петима евродепутати от Комисията по бюджет и финанси на Европейския парламент, предаде EuRActiv.
Става въпрос за неусвоени и непохарчени средства от периода 2007-2013 година. Съгласно предложението средствата ще бъдат прехвърлени във Временен фонд за справяне с бежанската криза. Планът може да бъде обсъден в Европейския парламент през април.

Ердоган: Не ни казвайте какво да правим

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европа трябва да погледне първо собственото си представяне по отношение на бежанците, а после да казва на Турция какво да прави, предаде Ройтерс.
Ердоган добави, че Анкара ще се вслуша в критиките на Европа за правата на човека едва когато те бъдат коректни. В излъчена на живо реч по телевизията той каза също, че Европа "танцува по минно поле", като директно или индиректно подкрепя терористични групировки. По думите на турския президент Европа действа "нечестно" и "неискрено" в отношението си към тези организации.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе