Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Войната срещу наркотиците е загубена

Войната срещу наркотиците е загубена

Лондон. Нелегалните наркотици в глобален мащаб са по-евтини и по-качествени, отколкото по всяко време прз последните 20 години, гласи доклад на Международния център за наука в политиката срещу дрогата, предаде Би Би Си. Докладът е публикуван в British Medical Journal Open и според учените резултатите показват, че борбата с наркотиците е загубена.

Данните са събрани от седем международни държавно финансирани системи за наблюдение на трафика и употребата на наркотици. Информацията е от повече от 10 години и обхваща цените и чистотата на канабиса, кокаина и опиатите, включително хероина.

Докладът сочи, че цените на забранените вещества са паднали значително между 1990 и 2010 г., докато тяхната чистота и въздействие са нараснали. В Европа например в същия период средната цена на опиатите е паднала със 74%, а тази на кокаина с 51%.

Проучването отчита, че количествата иззети наркотици от органите на реда също са се увеличили през последните 20 години. Националните стратегии за контрол на наркотиците се съсредоточават върху прилагането на закона, за да спрат разпространението им. По този начин обаче други алтернативи като декриминализация и строго законово регулиране остават на заден план, а докладът ясно сочи, че сегашните стратегии се провалят.

Един от авторите на доклада - д-р Евън Ууд, председател на научния център, заяви: "Ние трябва да се стараем да осъществяваме политика, която поставя на първо място здравеопазването и сигурността. Според нас употребата на наркотици е по-скоро здравен, отколкото криминален проблем. След като сегашните мерки не дават положителен резултат, ние трябва да обърнем повече внимание на лечението на зависимостта, както и на други стратегии, които биха намалили вредата от наркотиците."

Според шефа на полицията в Дърам, Англия, Майк Бартън на зависимите трябва да се обръща внимание и да бъдат лекувани. Бартън е на мнение, че забраната на наркотиците всъщност предоставя милиарди паундове в ръцете на престъпници и призовава за отворен дебат по темата. Декриминализацията, от друга страна, би прекратила дохода на дилърите и би ги лишила от власт. Една "контролирана среда" би била по-успешна в справянето с проблема.

Дани Къшлик от Фондацията за трансформиране на политиката за наркотиците приветства коментара на Бартън и допълни, че режимът определено трябва да бъде променен. "Ние трябва да сменим забраната със законова регулация, защото тя оставя един от най-големите пазари в света в ръцете на организираната престъпност", обясни Къшлик.

Алтернативата според Министерството на вътрешните работи е ясна: Трябва да се подпомогне лечението на зависими, докато законовите органи защитават обществото, като прекратят снабдяването и се справят с организираната престъпност, свързана с търговията с наркотици.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе