Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

15 000 военни във Вашингтон за инаугурацията

15 000 военни във Вашингтон за инаугурацията

 

Министерстото на отбраната на САЩ разреши разполагането на 15 000 военни във Вашингтон по време на инаугурацията на Джо Байдън. Това е заявил шефът на Националната гвардия на САЩ генерал Дениъл Хокансън, предава The Washington Post.

В американската столица вече се намират 6 000 гвардейци, а точният брой на военнослужащите ще зависи от исканията на федералните агенти. Близо 10 000 от тях ще са на терен още в събота, за да помогнат за логистиката и комуникациите.

Федералното бюро за разследване на САЩ предупреди за вероятност от протести с въоръжени участници във Вашингтон и всички 50 щатски столици в дните до встъпването на Джо Байдън като президент, съобщи "Ройтерс". По данни на ФБР, акциите се планират от 16-ти до 20-ти януари, а също така във Вашингтон от 17-ти до 20-ти януари.

Властите забраниха до 24 януари достъпа на туристи до Монумента на Вашингтон - мястото, от което в сряда започна шествието срещу Капитолия, завършило с щурм на парламента и отнело живота на петима.

В понеделник организационният комитет за инаугурацията на Байдън каза, че темата на церемонията ще е "Обединена Америка". Комитетът на церемонията призова американците да не идват във Вашингтон за събитието. Огромното пространство от Капитолия до Мемориала на Линкълн ще бъде покрито с 191 500 знамена с различен размер, които да представляват хората, които няма да могат да присъстват.

На 7 януари Конгресът на САЩ утвърди Байдън за президент, а инаугурацията му е насрочена за 20 януари.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе