Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Воден свят

Воден свят


От снощи в български води са участниците в 60-тото издание на Международната гребна регата по река Дунав- TID. Първата спирка на водните туристи бе в Ново село. Днес повечето от тях вече са във Видин. Понеделник е почивен ден, а във вторник- 11 август, регатата потегля за Лом.

"От Сърбия влязоха 78 човека, от които 8 човека българи. При Ново село се включват около 30 човека и поне още толкова очаквам, че ще се съберат до понеделник във Видин. По традиция обикновено българи и други туристи се съотнасят около 50 на 50 процента, като 80% от чуждестранните гребци са от Германия. Макар и юбилейно, 60-тото издание на ТИД не прави изключение. От българска страна предварителните заявки са за около 90 човека. Най-важното е всички участници да се чувстват добре, да стигнем  до кота 0 живи и здрави, да няма насрещен вятър като този, с който се борихме последните два дни в Сърбия. ТИД е отворена туристическа регата, така че може да дойдат и повече хора от тези, които са се заявили предварително", обясни Йонко Кожухаров, ръководител на похода за българския участък.


С насрещен вятър влязоха в България участниците в Международната гребна регата по река Дунав- TID.

Сред първите, които стъпиха на българския бряг, бяха видинчанинът Йордан Ставрев, роденият във Видин Цветомир Боянов и българинът от Петрич, но швед по гражданство, Стоян Христов.

"От осем години ТИД е моя страст. Да, може да се каже, че има такова общество. ТИД- общество. Роден съм в Петрич, израстнал в Благоевград, почти на 50 години. Като планински човек, баща ми и вуйчо ми бяха планински спасители и постоянно ме водеха с тях. Аз обаче не обичах ходенето пеша и предпочитах да обикалям с велосипед.

И веднъж, като си карах по Кресненското дефиле, видях т.н. рафтаджии. Купих си първия каяк и се започна... ТИД греба за четвърти път. За първи път ще измина цялата дестинация. Чувствам се отлично", казва Стоян Христов.

Роденият във Видин Цветомир Боянов е изминавал различни участъци от водното трасе на ТИД за последните 20 години. Тази година за първи път гребе целия маршрут на ТИД. Той е единственият българин с пълен комплект километри за 60-тото издание на Международната гребна регата.

"Живея в София. Туризмът по Дунав е част от живота ми от 1995 година, когато мой приятел ме покани да участвам в ТИД.

За мен река Дунав е много важен фактор в живота ми. Щастлив съм да съм в лодка, да съм в реката. Не съм бил състезател. Самият факт, че съм във водата променя усещането ми за живота. Чувствам се добре", признава Цветомир Боянов.

Цветомир Боянов, родом от Видин, тази година пуска цялата дистанция на ТИД- от изворите на Дунав в Германия, до кота 0 в Румъния, където Дунав се влива в Черно море.

Сред многото участници в 60-тото юбилейно издание на Регатата ТИД избирам да си поговоря с още двама души- това са Антон Никифоров и сина му Емил.

Емо, с морското име Нептун, е само на 8 години. Те ще изминат само един етап, може би от Ново село до Ясен, или може би до Видин... Но това пътешествие за тях е много ценно. Защото е време за заедност, доверие и връзка както между тях, така и с природата.

"Няма по-приятен и по-ценен урок от този", казва бащата.

По повод 60 годишния юбилей на гребната регата ТИД, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин, издателство "Атеа" и организаторите на Регатата в българския участък, канят видинчани и всички гости на града на представянето на книгите "ОЦЕЛЯВАНЕ ПО ДУНАВ - ОТ ИНГОЛЩАТ ДО НУЛЕВИЯ КИЛОМЕТЪР" на доц. д-р Людмил Георгиев и "КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА ОТ ЗЛОПОЛУКИ", на доц. д-р Георги Петров. Представянето ще се състои на 10.08.2015 година, понеделник, от 18:30 часа, в крепостта-музей "Баба Вида".

Спирки в българския участък:

08.Август - Ново село
09.Август - Видин
11.Август - Лом
12.Август - Козлодуй
13. Август - Остров
14.Август - Байкал
15.Август - Никопол
16.Август - Свищов
17.Август - Русе
19.Август - Ряхово
20.Август - Тутракан (2014 беше Пожарево)
21.Август - Ветрен
22.Август - Силистра

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе