Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Във вода газим, по брега ходим

Във вода газим, по брега ходимНа пристанището във Видин почти всеки ден има акостирал туристически кораб. Пасажерите са чужденци и градът е една от спирките от круиза по река Дунав. Ако видинчани решат да разходят по река Дунав свои гости от други градове или от чужбина, това не може да се случи, защото няма туристическо корабче, което да предлага такава услуга. Не така е било в годините преди демокрацията. Григорчо Любенов помни, още като дете, когато неговият баща ставал рано, за да продава закуски на заминаващите с първия сутрешен влак, а след това на пасажерите от първия кораб, който тръгвал в 4.30 часа към Русе.

"Всеки ден имаше линия Видин- Русе. Сутрин тръгваше корабът от Видин и вечерта стигаше в Русе. А от Русе тръгваше вечерта и чак на другия ден следобед пристигаше във Видин", спомня си Григорчо Любенов.

Наред с корабите до Русе плавали и ракети:

"Те бяха бързи. За 5 часа се стигаше до Русе. С влак до София се стигаше по- бавно, отколкото с ракетата до Русе. Те пердашеха с 60-70 километра и се вдигаха просто над водата, с такава сила вървяха. Много приятно за пътуване беше. Аз съм пътувал няколко пъти с ракетата и кометата. И те се редуваха- един ден ракетата, един ден кометата."

Григорчо Любенов смята, че сега от държавата зависи дали да има линия по река Дунав за превоз на пътници:

"Един кораб е много скъпо нещо. Струва милиони. Трябва много сериозна инвестиция. А иначе има нужда- тръгне човек за Русе или за Силистра да пътува, трябва да обиколи цяла България. Няма крайдунавски път до Русе и до Силистра. "

Потърсихме Община Видин и попитахме има ли възможност в стратегията за развитие на туризма в община Видин да бъде включено закупуването на плавателен съд, който да се използва за разходка на туристи по река Дунав? Или, ако някой прояви интерес с корабче или лодка да предлага разходка по реката, какъв е редът и към кого трябва да се обърне? Към момента нямаме отговор от пресцентъра дали ще може да направим интервю със служител от Общината.

Видин е град по поречието на река Дунав, но хората не могат да се разходят с лодка, освен ако не си купят такава за лично ползване. Гражданите, които помнят годините преди демокрацията продължават да се питат какво се случи с водния транспорт и как стана така, че се радваме на реката само от брега.

Единият от корабите, които пътували по реката- "Георги Димитров", се запалил и изгорял на пристанището, спомня си Емил Левашки.

"Потъна и стоя няколко години. После го нарязаха на скрап и с трактори го изтеглиха. А "Александър Стамболийски" го спряха от пътуване. А метеорите, които бяха, бяха добър транспорт, перфектен- лек, бърз за времето, евтин."

Когато учил в Русе, Емил Левашки пътувал с метеора. Спрели го поради технически причини:

"Метеорите, които вървяха, бяха няколко типа- едните бяха ракети. Бяха по- малки, около 60 души се возеха в тях, другите- метеор, който около 116 души, мисля че беше. И отначало ги снеха от ползване тия, малките ракети, след това спряха и метеорите. Май не бяха и много рентабилни на предприятията."

Друго корабче- "Сава Ганчев" пътувало от Видин до село Връв, каза Стоян Вълчев:

"Сутрин идваше от селата, вечерно време три и половина тръгваше от тука. Имаше рейсове, но беше по- евтино."

До преди няколко години от видинското пристанище тръгвало корабче, което возело видинчани до съседния румънски град Калафат.

"Нещо спря. А винаги имаше хора. Имаше си разписание и хора се събираха. Ама тия сега се отказаха- пари ли нямат, сметка ли нямат? И аз съм мераклия да изпия една бира на Дунав мост и да се върна. Ама няма, няма кой да го организира, а и може би е нерентабилно", допълни Стоян Вълчев.

Параходчето, което казаха двамата събеседници, че пътувало доскоро, е акостирало на шлепа. До него няма как да се стигне, защото с катинар е заключено мостчето, което пък осигурява достъпа до шлепа. Поглед в търсачка в интернет към услугите за разходка по река Дунав с корабче показва, че такава услуга се предлага в Русе.

И още в "Еко Свят" днес- в град Козлодуй и села от общината направиха пролетно почистване. Екологът на Общината Велислава Спасова обясни, че се прави всяка пролет и есен. В рамките на два дни общинската администрация и граждани почистваха зелени площи и междублокови пространства:

"Цялата общинска администрация почистихме зоната за отдих и спорт "Дигата". Много сме доволни от това, което се получи. Имаше два пункта в града, също в кметствата Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара, откъдето гражданите можеха да си вземат безплатно чували, ръкавици и да се включат в почистването. Бяхме организирали и транспорт. Искам да кажа, че в почистването се включиха детски градини, училища, получихме подкрепа от граждани и институции. Благодаря на институциите, които дариха чували ръкавици за осъществяването на това, вече традиционно почистване на града", каза Велислава Спасова.

Община Козлодуй ще изгражда и компостираща инсталация, където ще бъдат преработвани биоразградимите отпадъци.

Още по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе