Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Внезапна смърт за концесионера на летище Пловдив

ОБЗОР: Внезапна смърт за концесионера  на летище Пловдив

Уан Джиан, съосновател и съпредседател на огромния китайски конгломерат HNA Group, който спечели процедурата за концесия на летище Пловдив, загина при нелеп инцидент във Франция. Трагичната новината беше съобщена от световните медии и потвърдена от HNA Group.

57-годишният бизнесмен Уан Джиан е "паднал случайно" във вторник от 15-метрова стена в живописна местност край селището Бонньо в Прованс, Южна Франция, в момент, когато е бил сниман от семейството си, съобщава Би Би Си, цитирайки местната полиция. Уан Джиан е бил на бизнес пътуване във Франция, гласи съобщението на неговата корпорация HNA Group.

В селището Бонньо бизнесменът е бил заедно със семейството си като част от туристическа група за разглежадане на забележителности на региона. Френската полиция не смята, че смъртта на Уан Джиан е подозрителна, посочва Би Би Си. Тя дори цитира очевидци на случилото се, които твърдят, че падането на китайския бизнесмен е "нещастен случай". "Той стоеше на края на ръба, искайки семейството му да го снима, и падна" - разказва пред "Ройтерс" шефът на местната полиция Юбер Мерио (Hubert Meriaux). На Уан Джиан веднага е била оказана спешна медицинска помощ и е бил откаран в болница, но е починал от раните си.

Повече подробности около внезапната смърт на големия китайски бизнесмен не се съобщават.

HNA Group изразява най-дълбоки съболезнования към семейството на г-н Уанг и многото му приятели, се казва в изявление на корпорацията, разпространено от Business Wire.

"Скърбим за загубата на един изключително талантлив лидер и модел на подражание, чиято визия и ценности ще продължат да бъдат фар за всички, които имаха късмета да го познават, както и за много други, на чийто живот той повлия през своята работа и филантропия", добавят още от китайската корпорация HNA Group.
Това наистина е шокираща новина за нас, коментирал за "Ройтерс" източник от HNA Group, пожелал анонимност. Всички в офиса говорят за това, но не знаем още как то ще се отрази на компанията, допълнил източникът на агенцията.

Уан Джиан има бакалавърска степен по авиационен мениджмънт от университета за гражданска авиация на Китай (1983 г.) и магистърска степен по бизнес администрация от университета в Маастрихт (1995 г.).
През 1990 г. участва в създаването на Hainan Provincial Airlines, която се превръща в гръбнака на HNA Group, като заедно с бизнесмена Чен Фън е съпредседател на групата.

Днес HNA Group е огромен конгломерат с активи в множество бизнес сектори - авиация, туризъм, недвижими имоти и пр. Той е и моторът, който движеше мащабното и агресивно разрастване на HNA Group през последните две десетилетия. Конгломератът е собственик на авиокомпанията Hainan Airlines, на хотелските вериги Hilton и Carlson Hotels Inc. (която притежава хотелите Radisson), както и на мажоритарния дял на Rezidor Hotel Group AВ. Групата управлява 14 авиокомпании и 13 летища по света. HNA Group притежава активи за над 145 млрд. долара, отчита 90 млрд. долара приходи годишно и осигурява прехрана на над 410 000 служители.

Уан Джиан притежаваше около 15% от капитала на корпорацията, затова на смъртта му се гледа като на поредния удар за групата, която натрупа огромни дългове и бе принудена да разпродава активи за десетки милиарди долари.

Само от началото на тази година HNA Group продаде нeдвижими имоти за нaд 10 млpд. дoлapa в Aвcтpaлия, САЩ и Xoнĸoнг, ĸaĸтo и дялoвe от Ніltоn Wоrldwіrе Ноldіngѕ Іnс. Конгломератът на два пъти нaмaли дeлa cи и в Dеutѕсhе Ваnk, като втория път той се сви от 8.8% на 7.9%.

Неотдавна групата продаде и пoдpaздeлeниeто си за търговия и управление на нeдвижими имоти на Fuѕhеng Grоuр за 2,9 млpд. юaнa (382 млн. евро). Продажбата беше чacт oт пpoдължaвaщoтo напоследък мacoвo paзпpoдaвaнe нa aĸтиви с цел HNA Group дa събере средства за погасяване на дълговете си от над 100 млрд. долара.

* * * * *

Китайците поискали отсрочка

Ако сделката с HNA Group не стане, процедурата ще продължи с класирания на второ място консорциум

Смъртта на съоснователя и съпредседателя на огромния китайски конгломерат HNA Group Уан Джиан най-вероятно няма да се отрази на предстоящото подписване на договора за отдаване на концесия на летище Пловдив. Това смятат авиационни и транспортни експерти у нас. Не виждаме директна връзка между инцидента във Франция и концесията на летище Пловдив, коментираха за "Стандарт" от транспортното министерство. Забавянето на подписването на концесионния договор е по искане на концесионера, който още в средата на юни настоя за едномесечна отсрочка по чисто административни причини - за приключване на процедурите по приемането на решения от управителни органи на китайската корпорация, обясниха от транспортното ведомството.

Нямам никаква информация за някакви промени по отношение на процедурата за концесия, а и всичките неща по нея се движат от транспортното министерство, обясни за "Стандарт" и изпълнителният директор на летището под тепетата Христо Щерионов. Той допълни, че в момента дори се извършва оценка на техниката на аерогарата, въз основа на която концесионерът ще прецени точно коя част от нея ще вземе за обслужване на полетите.
Припомняме, че след проведен конкурс в края на март, кабинетът "Борисов 3" одобри отдаването на летище Пловдив на концесия за 35 години на консорциум между дъщepната компания на НNА Grоuр - "Хайнан", и „Пловдив еърпорт инвест".

Българо-китайският консорциум спечели, като предложи да инвестира в аеоропорта под тепетата 79 083 000 евро за целия срок от 35 години. По-късно, на среща с министър Московски, консорциумът се ангажира да увеличи инвестициите двойно - до 160 млн. евро, и то за по-кратки срокове от предвидените. На аудиенцията китайските инвеститори запознали министър Московски с плановете си да превърнат летище Пловдив в голям транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да обработват голям брой камиони. За целта те посочили, че ще подсилят и удължат полосата за излитане и кацане. Освен това китайците коментирали, че са готови и да изградят ремонтна база за самолети, която да се превърне в сериозен конкурент на авиобазата на "Луфтханза техник" на летище София.

За да стане всичко това, вече се проектира изграждането на 4.5-километрово отклонение от жп линията София - Пловдив - Свиленград към летище Пловдив при гара Крумово. На срещата транспортният министърът пое и ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между летището и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с магистралите „Тракия" и „Марица". За осъществяване на всичките тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана „Юнкер", обясни тогава Ивайло Московски.

Очаква се темата за концесията на летище Пловдив да бъде коментирана и по време на посещението на китайския премиер Ли Къциян, който пристига у нас за срещата 16 + 1.

Ако все пак се случи така, че избраният концесионер не спази срока или се откаже от подписването на договора, процедурата ще продължи с класирания на второ място "Консорциум Летище Пловдив", в който влизат "Тракия икономическа зона" и най-голямата автотранспортната компания у нас - ПИМК, която неотдавна спечели концесията на интермодалния терминал край града под тепетата. Това обясниха за "Стандарт" от транспортното министерство. Така че нов конкурс за отдаването на концесия няма да има.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе