Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вижте за кои страни отваря летищата си Гърция

Вижте за кои страни отваря летищата си Гърция

Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни членки на ЕС, сред които и Франция, Италия и Испания, предаде Франс прес, като се позова на представител на гръцкото правителство.

Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина, с изключение на тези, идващи от най-засегнатите от коронавируса райони в европейските държави - например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.

Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на произход, заяви представителят.

Гърция обяви на 29 май отварянето на летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни, сред които и петнайсетина от ЕС, считано от 15 юни. 

От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в тези два града. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.

Според документ на гръцкото министерство на външните работи, разпространен вчера, Гърция се е позовала на препоръките на Европейската агенция за въздушна безопасност, за да определи кои летища в ЕС са все още високорискови във връзка с пандемията.

Ако самолетът идва от летище, което попада в списъка на агенцията за зоните, засегнати от новия коронавирус, то пътниците ще бъдат подлагани на тест при пристигането. Една нощувка ще бъде прекарана в специално предназначен за целта хотел. Ако тестът е отрицателен, то пътникът се самоизолира за седем дни, а ако е положителен, той ще бъде поставен под 14-дневна карантина с наблюдение, казва източникът от Министерството на външните работи на Гърция.

Освен туристи от страни от ЕС, пътници от Швейцария, Норвегия и от съседни на Гърция балкански страни, които не са членки на ЕС, ще могат да пристигат на летищата в Атина и Солун от 15 юни. В този списък попадат и Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.

След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, утре се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели.

В Гърция има под 200 починали от Ковид-19 и около 3000 случая на зараза.Туристическата индустрия съставлява около 20 процента от БВП на страната.

/БТА/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе