Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вижте минималната заплата в Женева

Вижте минималната заплата в Женева

Швейцарският град Женева въвежда минимална заплата от почти 3800 евро на месец, която е най-високата в света, след като местните жители одобриха мярката в изненадващ резултат от гласуване, предизвикан от информации за нарастваща бедност, свързана с коронавируса в швейцарския град, пише "Гардиън.

Минималната почасова заплата ще бъде определена на около 21 евро на час, повече от два пъти над равнището в съседна Франция, с гарантирана минимална месечна заплата от 4 086 швейцарски франка (около 3 780 евро) при 41-часова работна седмица или 49 000 швейцарски франка (45 350 евро) годишно, в един от най-скъпите за живеене градове в света.

Телевизия France 3 съобщи, че мярката е предприета, след като швейцарският град, чиято икономика зависи от туристи и бизнес посетители, е бил особено ударен от COVID-19 епидемията със тревога от нарастващите опашки от хора пред хранителните банки.

"COVID-19 показа, че определена част от населението на Швейцария не може да живее в Женева... 4000 (швейцарски франка) са минимумът, за да не паднеш под прага на бедността и да попаднеш в много трудна ситуация", каза Шарат. Той добави, че мярката ще бъде от полза за 30 000 нископлатени работници, две трети от които жени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе