Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Георги Георгиев: На този етап не виждам смисъл да се говори за 3-ти мост на Дунав

Георги Георгиев: На този етап не виждам смисъл да се говори за 3-ти мост на ДунавМежду България и Румъния ще се построи нов мост на река Дунав стана ясно след проведеното в Букурещ на 29 март общо заседание на правителствата на двете страни. Инфраструктурата и свързаността са обсъдили в рамките на двустранната си среща премиерите Бойко Борисов и Виорика Дънчила.

Преди повече от 40 години е подписан меморандум между България и Румъния за изграждане на връзки през река Дунав между градовете Видин - Калафат, Лом -  Раст, Оряхово-Бекет, Свищов – Зимнич, Русе – Гюргево с втори мост Тутракан - Олтеница и Силистра-Калъраш.

От тези осем планирани моста съществуват само два - при Русе и Видин.

Третият обаче явно е в проект и румънската страна е посочила точката за свързаност – Зимнич – Свищов.

Георги Георгиев, който повече от 20 години беше начело на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, коментира избора на локация:

“Нормално е между две държави срещу по-големите градове да има някакви пътна връзка, като мостове, но ние сме бедни държави и двете“.

За мен (изборът на връзката Свищов - Зимнич – бел. ред.) беше изненада. Вече са налице почти две 2/3 от предварителните подготовки за Русе –Гюргево, което ще бъде естествено продължение на магистралата, която от Велико Търново до Русе ще се изгради и по която ще се пътува за Букурещ, каза още той и допълни:

“Мисля, че там има китайски интереси за някакви инвестиции, те повече откъм румънска страна, от българска страна, за да се стигне до взимане на решение за изграждане на такова сложно съоръжение, трябва да се направят предварителни проучвания, стабилна икономическа обосновка. Това скъпоструващо съоръжение за колко време може да се изплати“.

“Едно такова мостово съоръжение между двете държави може да се изплати само с бъдещи такси, които ще събира“.

“Навремето Чаушеску и Тодор Живков правиха копка, но когато проектите бяха готови, а сега да правим някаква копка, това ми звучи предизборно“, посочи още Георгиев.

“На този етап не виждам смисъл да се говори за този мост. Отделно от това трябва да се обяви конкурс, в зависимост от това какво ще бъде финансирането, ако е по европейско финансиране -  международен конкурс за фирма, която да извърши предпроектните проучвания. Това ще отнеме минимум 2 години. И след като минат тези екологични обсъждания, които неразривно съпътстват такива проучвания. След което следва да се обяви конкурс за мост и там ще се появят няколко проекта, които също ще отнемат минимум още година – две. Дотук станаха 3-4 години“.

Първа копка (до три дни - бел. ред.) и ще сложим един паметник там, че двамата премиери на България и на Румъния са хванали една лопата и са изкопали една дупка. Това ми напомня за времето на социализма, коментира още той.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе