Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

НИМХ издаде жълт код за виелици и снегонавявания в цяла Североизточна България

НИМХ издаде жълт код за виелици и снегонавявания в цяла Североизточна България

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупредителен жълт код за виелици и снегонавявания в Североизточна България.

Затворен за почистване е и пътният участък между пътен взел Петолъчката и Карнобат.

Аварирал румънски тежкотоварен камион блокира за 4 часа тази сутрин подхода към ГКПП "Дунав мост". След аварията в 5 ч. е било отворено второ трасе, през което да бъдат пропускани превозните средства. След няколко дни снежна блокада по маршрута Гюргево - Букурещ тази нощ Румъния започна да приема отново тежкотоварни автомобили след полунощ. Колоната при граничния пункт е достигнала 3 км. Очаква се трафикът да е натоварен през целия ден. 

15 села от община Каварна са без ток, а 6 - без вода. Шест екипа на ЕНЕРГО-ПРО работят за отстраняване на авариите по електрическата мрежа. Пътят Каварна-Балчик е проходим при зимни условия. Движението е затруднено заради снегонавяване.

10 населени места в Бургаска област са без електричество от близо денонощие. Без ток са кварталите "Ветрен", "Банево", "Долно Езерово", селата Рудник, Миролюбово, Черно море, Драганово, Брястовец, Българово. Захранването е прекъснато и в предприятието "Черноморски солници", което доставя луга на фирмите за зимно почистване. Там е осигурен агрегат за аварийно захранване. 27 снегопочистващи машини работят в Бургас. Проходът Айтос-Провадия е отворен само за тежкотоварни автомобили до 10 тона. Ришкият проход e затворен. По пътя "Слънчев бряг"- Обзор е забранено движението за автомобили с тегло над 10 тона. Пътищата в областта са заледени и заснежени. 

Основните пътища в Русенско са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода.

До 20 см е снежната покривка в родопската част на Пазарджишка област, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова. Няма бедстващи селища в района.  Пътищата са заснежени и заледени. Въведени са ограничения по трасетата Белово-Юндола,  Велинград-Сърница и Велинград- Аврамово. Тежкотоварните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Няма затворени отсечки за движение в региона. Градският транспорт се движи по график.

Транспортът в Силистра бе напълно блокиран заради тежките зимни условия. Не се движат и автобуси от гарата. Всички училища в областта са затворени, в някои населени места не работят и детските градини. Главните пътища са отворени за движение на автомобили под 10 тона, с изключение на участъка от пътя за Добрич при Кайнарджа, който може да бъде обходен през Алфатар. Товарните коли трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета в северната част на област Шумен. Ограничения има и в Разградска област за всички камиони над 12 т.

Пътят Добрич - Варна е затворен заради снегонавявания. От автогара Добрич не пътуват автобуси. В града не се движат и тролеи. Влакът от София закъснява с 40 минути. Деветнайсет машини се грижат за почистването на основните пътни артерии, но условията са неподходящи за пътуване. Температурата рано сутринта бе единадесет градуса под нулата, продължава да вали сняг и да духа силен вятър, съобщи кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Пристанище Варна е затворено. Летището също е затворено за снегопочистване. Оттам съобщават ,че подобрение на метеорологичната обстановка се очаква не по-рано от 14 часа. Община Дългопол засега е единствената община във Варненска област, която е обявила бедствено положение. Във Варна маршрутите на градския транспорт са почистени, 40 снегорина продължават да разчистват пътищата.

Снеговалежът през изминалата нощ в Смолянска област наложи нови ограничения на движението по републиканската пътна мрежа в района, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. През прохода Рожен движението е задължително с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета. През прохода Печинско има изискване само за товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета. Остават в сила въведените ограничения от неделя за прохода Превала, където преминаването става с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета. По направленията Доспат - Батак и Доспат - Сърница товарните автомобили трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Без ток са 19 села в шуменските общини Хитрино и Каолиново. Нито един автобус не е тръгнал тази сутрин от автогарата в Шумен, съобщиха от информационното бюро. Без ток и вода е село Лозенец в община Стралджа, Ямболско.

Отменени са ограниченията за област Кърджали и по участъка на АМ "Хемус" в Софийско. Движението по АМ "Тракия" в участъка между Ямбол и Бургас е възстановено.

Заради тежките зимни условия днес е неучебен ден във Варна. В принудителна ваканция излизат и учениците в силистренските общини Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа, както и в Алфатар. Училищата в областите Плевен и Добрич затварят от днес до петък заради грипната епидемия, обявена преди дни.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе